El Partit Popular es desentén de la nova radiotelevisió valenciana i no vota el consell rector

  • Els diputats abandonen l’hemicicle i impedeixen l’elecció de la seva candidata

VilaWeb

Text

Esperança Camps Barber

20.10.2016 - 18:46
Actualització: 21.10.2016 - 07:57

Ahir de matí a les Corts Valencianes hi havia molta expectació. Tothom esperava que el Partit Popular fes algun gest de rebuig a la cúpula directiva de la nova Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC). Els diputats del tripartit ho comentaven entre ells i amb els periodistes. Tothom sabia que succeiria alguna cosa. I el partit que fa tres anys va tancar Canal 9 ahir no decebre.

H_3137287.JPG
El president del consell rector de la nova radiotelevisió valenciana a la tribuna de convidats.

Com que el ple era llarg l’ambient anava escalfant-se a mesura que passaven les hores. A la tribuna de convidats hi seia la persona que des de fa anys ocupava un dels extrems de la mesa de les corts, el lletrat Enrique Soriano. Qui havia de ser nomenat president de la nova radiotelevisió era objecte d’una atenció especial per part del personal de la cambra i també dels periodistes gràfics. L’acompanyaven les altres persones amb qui ja conforma el primer consell rector, una mena de consell d’administració amb moltes atribucions, de la nova radiotelevisió valenciana. A l’hemicicle se succeïen els temes de debat i les entrades i eixides dels diputats, les consultes als mòbils i fins i tot, les converses a peu dret. Les preguntes de control al govern, la lectura d’una declaració institucional contra els incidents d’Altsasu amb la presència, també a la tribuna de convidats, del general en cap de la sisena zona, Fernando Santafé, la defensa, la proposició no de llei per a establir la gratuïtat de l’AP-7 al pas per Castelló mentre duren les obres de l’A-7… Eren qüestions importants però semblaven col·locades en l’ordre del dia per farcir, perquè tothom esperava el punt número nou.

Un procés que no ha agradat al PP

PLE-2
Els diputats del PP abandonen l’hemicicle.

Quan el president de les corts, Enric Morera, va anunciar l’inici de la votació, la líder del PP, Isabel Bonig, es va alçar i va demanar la paraula per a comunicar la decisió del seu grup d’abandonar l’hemicicle ‘per no participar en un procés que no ens ha agradat, on s’ha assenyalat el PP per les persones que ha proposat’. Ja al passadís va parlar d’un dia trist perquè els grups de la majoria els volien vetar. I va afegir que la nova radiotelevisió valenciana naixia ferida de mort sense el suport del PP.

PLE-3
Isabel Bonig,

Mentre Bonig s’exclamava contra la majoria i evitava de parlar dels últims casos de corrupció que afecten el seu partit, dins la cambra continuava el procés de votació amb urna i papereta del president del consell rector.

La líder dels populars encara no havia acabat de respondre als periodistes quan pels monitors es van sentir els aplaudiments dels diputats posats dempeus i mirant a la tribuna de convidats per saludar Enrique Soriano que va resultar elegit pels 67 diputats que havien romàs a l’escó. Això és un vot més dels dos terços que necessitava. El van votar el PSPV, Compromís, Podem i Ciutadans. En aquell moment, una periodista va demanar a Isabel Bonig si ni tan sols entrarien per votar en favor de la seva candidata. Ella va respondre que no, que la decisió de no participar en l’elecció era ferma.

I així va ser.

Després de l’elecció de Soriano s’havien de votar els altres nou vocals del consell. Cinc són els anomenats permanents, proposats per les corts, que són José Martínez Salas per Ciutadans; Vicente Vergara, pel PSPV; Vicente Cutanda, pel PP; María Lozano, per Podem; i Rafa Xambó, a proposta de Compromís. Els altres quatre són no permanents. Dos representen el Consell de l’Audiovisual i són Mar Iglesias a proposta de Compromís i Rafael Piqueras a proposta del Ciutadans. En representació dels treballadors es va elegir Maria Dolors Navarro. Per a representar de manera temporal el Consell de la Ciutadania que encara no s’ha constituït, el PP havia designat la periodista Maite Fernández. El seu nom va suscitar un rebuig immediat tant en els grups que donen suport al govern com als ex-treballadors de la casa i més col·lectius, que l’acusen de tenir un passat massa fosc a l’antiga RTVV.

Els errors en la motxilla de Maite Fernández
És una periodista que té una llarga trajectòria en premsa, ràdio i televisió. Tant en la pública com en la privada. Entre el 2000 i el 2015 va treballar en empreses públiques i institucions controlades pels governs del PP. Sobretot a Ràdio 9 i a Canal 9. Entre el 2013 i el 2015 va ser directora de Relacions Informatives en el govern d’Alberto Fabra. Quan el PP la va proposar per formar part de la cúpula directiva de la nova corporació van sonar totes les alarmes. Els primers de posar el crit al cel van ser l’associació de víctimes de l’accident del metro de València. I s’entén: Fernández era cap d’informatius no diaris de Canal 9. Pocs dies després de l’accident va ordenar la realització d’un reportatge sobre l’accident amb la intenció d’exculpar el govern valencià de qualsevol responsabilitat. L’any 2006 dirigia Canal 9 Pedro García, imputat per emblanquiment de capital en la peça de Gürtel relacionada amb el lloguer de pantalles per a retransmetre la visita del papa a València.

L'ex-secretari general de RTVV, Vicente Sanz.
L’ex-secretari general de RTVV, Vicente Sanz.

Encara és més delicat l’origen d’una altra crítica duríssima contra la candidata a proposta del Partit Popular, perquè té a veure amb l’episodi d’abusos sexuals que l’ex-secretari general de RTVV Vicente Sanz va cometre contra tres treballadores de Canal 9. Sanz va ser condemnat per aquests fets l’octubre del 2015. Durant el judici, Maite Fernández va negar tenir coneixement dels fets. Amb tot, les afectades han declarat en diverses ocasions que n’era coneixedora perquè elles mateixes li ho havien comunicat.

Fa uns quants mesos, quan els aspirants a vocals van comparèixer davant la comissió de radiotelevisió valenciana de les corts, Fernández va declarar que ‘els errors els portem en la motxilla i han servit per a avançar’.

L’absència del Partit Popular durant la votació i la negativa de Podem a donar-li suport va fer impossible la seua elecció. Només va tenir 54 vots, els del PSPV, Compromís i Ciutadans, però en necessitava 68. D’ací a un mes es repetirà la votació i necessità 60 vots, les tres cinquenes parts de l’hemicicle.

Les reaccions
Un darrere l’altre, els representants de la resta de partits van voler opinar sobre l’actitud del Partit Popular. El primer sorprès va ser Enrique Soriano, que va voler remarcar que fins ara el PP havia estat present en tot el procés de posada en funcionament del nou mitjà i va destacar que justament l’absència del PP en l’hemicicle havia impedit que la seva candidata fos elegida. ‘La televisió ha de ser de tots i mirar cap endavant i ha de contenir a tota la societat i això implica tots els grups parlamentaris’, va dir.

PLE-8
Ximo Puig

Molt més dura va ser la reacció del president Ximo Puig: ‘El PP s’ha situat fora de la normalitat democràtica, en l’espai dels antisistema, i aquestes actuacions ens fan pensar que necessitem altres veus en la dreta valenciana.’ Sobre la nova televisió, el president va dir que l’elecció del consell rector era una passa decisiva perquè ‘en les setmanes vinents tinguem una nova radiotelevisió valenciana que no tinga res a veure amb la que va tancar el PP’.

Fran Ferri, del grup Compromís, va remarcar que l’elecció del consell rector s’ha fet d’acord amb una llei molt avançada, amb molts contrapesos perquè mai no sigui una televisió de partit. ‘El PP ha volgut blocar la reobertura de la radiotelevisió i aprofita les majories qualificades. Si el PP no haguera eixit de l’hemicicle tindríem un consell rector complet.’

PLE-7
Antoni Montiel

Antonio Montiel, síndic de Podem, va lloar el nou president del consell, de qui va dir que era un gran jurista. Montiel va qualificar d’espectacle trist el gest del PP i va recordar que ja havia fet una cosa semblant quan el president de la comissió parlamentària havia convocat els partits i el PP també havia desaparegut. ‘El PP –va dir– exerceix un paper d’oposició estrambòtica i quan no té la majoria fa com els xiquets, agafa l’Scatergoris i se’n va. En el fons diu que aquesta televisió no és la seua, i jo els ho agraisc després del que van fer durant vint anys a Canal 9.’

Alexis Marí, portaveu de Ciutadans, va acusar el PP de blocar-ho tot i va qualificar de molt lamentable la seua actitud en el ple. Va parlar del consens que s’ha intentat i no s’ha aconseguit per l’actitud del Partit Popular. ‘Han anat amb el fre de mà posat, continuem amb un PP ancorat en les mateixes idees que la legislatura passada i això és lamentable’, va afegir abans de desitjar molta sort als professionals en mals de les quals ja hi ha la nova corporació.

Treballar contrarellotge

PLE-9

Immediatament després de ser elegits, els membres del consell rector es van fer una fotografia amb la mesa de les corts, el president de la Generalitat, la vice-presidenta i alguns diputats. I tot seguit van fer una primera reunió en una sala de les corts per a arrencar. No tenen cap més lloc on reunir-se. ‘A Burjassot encara hi ha els liquidadors de l’antiga RTVV, i no és el cas’, va dir Enrique Soriano.

 

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem