El parlament refusa la investidura de Mas en la primera votació

VilaWeb
Redacció
10.11.2015 - 19:53
Actualització: 10.11.2015 - 22:53

La investidura del president de la Generalitat haurà d’esperar. Com era previsible, Artur Mas no ha aconseguit el suport de la majoria absoluta dels diputats del parlament i dijous, en la segona votació, es tornarà a sotmetre a la decisió de la cambra. Els 62 diputats de Junts Pel Sí han estat els únics que han votat a favor del candidat a la presidència, que ha rebut 73 vots en contra, entre els quals els 10 de la CUP. Dijous Mas en tindria prou amb la majoria simple dels vots, és a dir, aconseguint que 2 diputats dels altres grups li facin confiança i 8 s’abstinguin o no participin en la votació. Els esforços de Junts Pel Sí se centren a tancar un acord amb la CUP, tot i que aquest partit ha insistit una vegada i una altra que no votaria a favor de la investidura d’Artur Mas.

Les posicions de Junts Pel Sí i la CUP pel que fa a la figura del president continuen encallades. La coalició entre CDC i ERC referma que Mas és el seu candidat a presidir la Generalitat i la CUP no para de repetir que aquest és precisament el nom que no acceptarà. Avui han posat un altre nom sobre la taula: Raül Romeva, cap de llista de Junts Pel Sí a les eleccions, que, segons la CUP, no es pot relacionar ‘amb els governs anteriors ni amb les polítiques d’austeritat que han restat suport al procés i que no està lligat a un partit corcat per la corrupció’. Romeva ha dit que era que Mas i no ell el candidat de Junts Pel Sí, per bé que ha precisat que ‘el fet més important és arribar a un acord’.

Dijous el ple d’investidura es reprendrà amb un nou debat entre els presidents dels grups parlamentaris i el candidat a la presidència de la Generalitat. Fins aleshores, Junts Pel Sí té quaranta-vuit hores per a mirar de convèncer els diputats de la CUP de la importància d’investir Mas per no encallar el procés, segons que va dir ell mateix al discurs que va pronunciar ahir a l’hemicicle del Parlament.

Si dijous Mas no obté, almenys, la majoria simple dels vots, la seva candidatura quedarà formalment rebutjada. Aleshores la presidenta del parlament, Carme Forcadell, tornarà a tenir la responsabilitat de proposar un candidat a presidir la Generalitat. Forcadell tindria dos mesos a comptar de la primera votació (des del 10 de novembre) per escoltar els grups parlamentaris i fer propostes. De fet, podria proposar tantes votacions com volgués durant aquest temps i, si Junts Pel Sí no canvia d’opinió, es podria tornar a proposar el nom d’Artur Mas.

Si el diumenge 10 de gener el parlament no ha escollit president del govern, la legislatura es dissoldrà. Seria un cas únic d’ençà que hi ha democràcia en què no s’hauria arribat a cap acord per formar un nou executiu. Durant tot aquest temps, Artur Mas continuaria essent el president de la Generalitat en funcions i seria l’encarregat de signar el nou decret de convocatòria d’eleccions que, segons l’estatut, es farien entre quaranta i seixanta dies més tard.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any