El parlament presentarà un recurs al Suprem per a defensar l’escó de Borràs

  • La cambra esgota el seu marge d’actuació després d’haver rebut la notificació de la JEC

VilaWeb
Odei A.-Etxearte
04.05.2023 - 14:46
Actualització: 04.05.2023 - 17:54

El Parlament de Catalunya presentarà un recurs contenciós administratiu al Tribunal Suprem espanyol amb la petició de mesures cautelars per a defensar l’escó de la presidenta suspesa, Laura Borràs. La mesa de la cambra s’ha reunit aquest migdia després de rebre la notificació de l’acord de la Junta Electoral de prendre l’escó a Borràs i ha decidit que el ple voti avui la presentació del recurs, que comptarà, almenys, amb el suport de les forces independentistes.

En la reunió de la mesa, els membres del PSC hi han votat en contra. Això vol dir que passaran uns dies fins que Borràs, també presidenta de JxCat, perdi la condició de diputada. I és que la Junta Electoral espanyola (JEC) s’ha limitat a informar la cambra que ahir va acordar “deixar sense efecte la credencial” de Borràs, declarar-ne la vacant i expedir la credencial al següent candidat de la llista de JxCat per Barcelona, que és Antoni Castellà, portaveu de Demòcrates i membre del consell de govern del Consell per la República. Però l’acord encara s’ha d’executar i, de moment, la JEC no emet cap ordre directa ni advertiment a la cambra, sinó que es limita a informar-la del que ha decidit. També Borràs ha estat notificada de la determinació de la JEC, segons fonts pròximes a la presidenta suspesa, i la seva defensa presentarà igualment un altre recurs contenciós administratiu al Suprem amb la petició de mesures cautelars perquè tot s’aturi. Per ara, per tant, Vergés i el parlament encara tenen un petit marge d’actuació, tot i que els precedents de Quim Torra i Pau Juvillà facin preveure el mateix final per a Borràs.

De fet, el parlament i les defenses de Torra i Juvillà també van presentar en el seu moment un recurs contenciós administratiu, amb la petició de mesures cautelars que van ser refusades i no van aconseguir de suspendre el procés. En el primer cas, el pronunciament del Suprem va implicar el reconeixement directe que l’ordre de la JEC havia d’executar-se si no es volia incórrer en responsabilitats penals. En el cas de Juvillà, com que ja hi havia jurisprudència de la JEC, el parlament no va esperar el pronunciament del tribunal per a retirar l’escó a Juvillà. Així que es podria repetir aquest darrer patró en el cas de Borràs.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any