El parlament i les sindicatures de Comptes i de Greuges han denegat cinc vegades de ser investigats per Antifrau

  • La cambra catalana ha autoritzat la quarta petició d'investigació per les llicències d'edat

VilaWeb
Redacció / ACN
12.06.2023 - 09:01
Actualització: 12.06.2023 - 12:30

El Parlament de Catalunya ha vetat fins a tres investigacions de l’Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) sobre possibles irregularitats de la cambra. La Sindicatura de Comptes i el síndic de greuges també ho han fet, almenys una vegada, respectivament.

Antifrau té potestat per a investigar les administracions públiques de Catalunya, però en el cas de les institucions anomenades estatutàries, com el parlament i les dues sindicatures, la llei d’Antifrau estableix que només ho pot fer si aquestes mateixes ho autoritzen. Segons el diari Ara, fins al 9 de maig passat, el parlament les havia vetat totes, i aquell dia va autoritzar que Antifrau investigui la concessió de les llicències per edat i uns quants processos de personal sota sospita de la cambra catalana.

El 2019 i el 2020 l’oficina dirigida per Miguel Ángel Gimeno va fer tres sol·licituds al parlament arran d’unes quantes denúncies, tot i que una d’elles no l’afectava directament: d’una banda, per la presumpta acceptació de regals per part del síndic de greuges del moment, Rafel Ribó; i, d’una altra, una denúncia sobre l’ús de subvencions als grups parlamentaris i una altra en matèria de contractació. El parlament, que llavors era presidit per Roger Torrent, s’hi va negar al·legant diferents raons.

En el primer cas, la cambra va respondre que Ribó ja havia comparegut a la cambra per donar explicacions, mentre que en la qüestió de les subvencions parlamentàries va defensar, citant el reglament, que ha de “posar a disposició dels grups parlamentaris els locals i els mitjans materials suficients”. Finalment, es va rebutjar una altra sol·licitud per investigar un presumpte conflicte d’interès en què podia haver incorregut una persona al servei del parlament i que tenia a veure amb matèria de contractació. No es va autoritzar cap investigació per part d’Antifrau i va ser la Mesa que després de revisar determinats expedients va respondre que no hi havia cap irregularitat.

En la seva quarta sol·licitud, Antifrau ha estat autoritzada a investigar una denúncia anònima sobre la concessió de les llicències per edat i els premis de jubilació al personal de la cambra, així com diferents processos de contractació de la cambra catalana. Antifrau està en una fase preliminar de la inspecció en què ha d’analitzar la versemblança dels fets denunciats. El parlament ha dit que facilitarà la documentació que li requereixi, així com entrevistes als afectats que puguin completar la instrucció.

Per part seva, el síndic de greuges va rebutjar autoritzar Antifrau a investigar una presumpta mala praxi en la justificació d’una despesa de la institució. Es tractava d’una despesa de 23.920 euros per un encàrrec de gestió al Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de la Generalitat (CTTI). La resposta del síndic va ser que aquesta actuació ja estava sotmesa al control intern de la institució, a més de l’Oïdora de Comptes del Parlament, i que Antifrau no era competent per fer cap indagació.

Quant a la Sindicatura de Comptes, també li van demanar una autorització per investigar presumptes irregularitats en una convocatòria per seleccionar personal funcionari interí. Ara bé, la petició va ser rebutjada assegurant que Antifrau no era competent. La Sindicatura va respondre que ja hi havia altres canals per queixar-se d’aquest procés de selecció com els recursos contenciosos administratius o fins i tot la via penal.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor