El parlament aprova la prohibició dels espectacles de circ amb animals salvatges

  • El PP s'hi oposa perquè ho considera innecessari • Ciutadans s'absté perquè diu que es 'criminalitza' els professionals del sector

VilaWeb

ACN

22.07.2015 - 19:45
Actualització: 22.07.2015 - 21:47

El Parlament de Catalunya ha aprovat una modificació de la llei de protecció animal per prohibir els espectacles de circ ‘amb animals salvatges’. La norma no concreta quines espècies animals concerneix, però els promotors asseguren que científicament i jurídicament és prou clar. Aquest canvi ha estat interpretat per CiU, PSC, ERC, ICV-EUiA i la CUP –els que hi ha votat a favor– com un pas endavant en la protecció animal. El PP ha estat l’únic grup que hi ha votat en contra, perquè ha dit que el canvi no era necessari. Ciutadans s’ha abstingut adduint que es ‘criminalitza’ als professionals del circ.

Més modificacions aprovades
La norma també preveu que abans de tres mesos es creï un observatori que avaluï l’ús d’animals en circs i determini si cal prohibir-ne cap més espècie per motius de benestar animal.

A més, després dels canvis tramitats en comissió, la reforma de la llei estableix una moratòria de dos anys perquè els circs i les empreses del sector i afectades puguin adaptar-se a la nova normativa.

La iniciativa ha estat promoguda pels grups de CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i la CUP, però abans d’arribar al debat final el Consell de Garanties Estatutàries va haver de fer-ne, a petició del PP, un dictamen segons el qual no es vulnera ni la constitució espanyola ni l’estatut de Catalunya.

Amorós (ERC): ‘És progrés ètic’
El diputat d’ERC i ponent de la reforma de la llei, Oriol Amorós, ha dit: ‘Ser capaços d’entendre, sentir i tenir empatia amb el patiment de l’altre és progres ètic. La compassió és una actitud moral. Sens dubte, quan es va fer declaració de drets humans es va demostrar empatia amb els essers humans. Però aquesta capacitat d’empatia la podem ampliar o només ha de ser amb els humans? Aquesta és la qüestió rellevant.’ Per ell, la norma fa ‘un pas endavant’ en la protecció animal.

A més, replicant els qui consideren ‘poc coherent’ establir aquesta prohibició i mantenir els correbous (en al·lusió al PP), Amorós s’ha preguntat si ‘l’argument per no abolir una crueltat pot ser que n’hi ha més’. I ha afegit: ‘Els qui diuen això no proposen mai d’abolir-ne cap. Si ens haguéssim d’esperar a abolir-les totes de cop, no n’aboliríem mai cap.’

Terrades (PSC): ‘Cal una llei del circ adaptada a la nostra realitat’
El diputat Jordi Terrades, del PSC, ha explicat que el seu grup dóna suport a la nova legislació en ‘defensa de la biodiversitat’. ‘Hem de començar a acostumar-nos a defensar que les espècies animals han d’estar al seu entorn’, ha dit. I ha demanat als diputats que conformin el parlament després del 27-S ‘una llei del circ adaptada a la nostra realitat, admetent que és un sector de primer nivell a Catalunya’.

Grau (ICV-EUiA): ‘La llei ens situa al capdavant’
Hortènsia Grau, diputada d’ICV-EUiA, ha dit que amb aquesta modificació ‘Catalunya avança en matèria de protecció animal i ens situem al capdavant, tot i el camí que ens queda per recórrer encara’.

Vallet (CUP): ‘És un gran exercici per a evitar la criminalització’
La diputada Isabel Vallet, de la CUP, ha dit que el seu partit és contrari a totes les formes de maltractament animal, encara que ‘es disfressin de festes’. ‘Aquesta proposta fa un gran exercici per a evitar la criminalització del circ, i que en tant que defensem que amb petites i grans passes s’elimini qualsevol crueltat animal, hi estem a favor’, ha afegit.

Alonso (Ciutadans): ‘Un meló que no havíem d’haver obert’
Ciutadans s’ha abstingut en la votació. Considera que amb aquesta modificació ‘s’obre un meló que no s’havia d’haver obert’. Matías Alonso ha dit: ‘Amb la nova norma ‘s’ha posat a tothom del circ dins el mateix sac, amb una posició demagògica, i al final ells s’han sentit criminalitzats innecessàriament, gratuïtament, de manera que res no té a veure amb la realitat dels espectacles amb animals.’

Luna (PP): ‘Haurem de dir que els zoos es tanquin’
Finalment, el diputat del PP Rafa Luna ha estat l’encarregat de defensar la posició contrària a la modificació. Ha dit: ‘La llei diu que es prohibeix tota mena d’espectacles amb animals vius i acaba dient que només els salvatges. Com arribem a aquestes conclusions si no podem verificar què ho és i què no? Amb informes científics? No existeixen.’

A més, ha dit, segons aquesta norma ‘cavalls, conills o coloms no s’estressen perquè són domèstics i no salvatges’. Per Luna si es continua al pas que marca la nova llei ‘haurem de dir que els zoos es tanquin, que la guàrdia urbana muntada desaparegui, que els gossos que rescaten vides humanes desapareguin, i arribarà un moment que serà tal la prohibició que només podrem buscar mitjans per al que vostès demanen’.

Satisfacció de les organitzacions animalistes
Les organitzacions animalistes Libera! i FFW han valorat ‘molt positivament’ la decisió del parlament i consideren que el treball ‘de l’observatori serà molt interessant, perquè demostrarà que qualsevol animal domèstic pateix quan és obligat a romandre tancat en un circ, forçat a realitzar certes activitats i comportaments antinaturals, i sotmès a trasllats constants’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem