El govern espanyol prohibeix el nom i els objectius del Partit Demòcrata Català

El Ministeri d'Interior espanyol diu que les sigles poden crear confusió amb un altre partit i que no es poden fer servir els mots 'demòcrata' i 'català'

VilaWeb
Redacció
07.09.2016 - 17:42
Actualització: 07.09.2016 - 19:42

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Ministeri d’Interior espanyol ha denegat al Partit Demòcrata Català (PDC) el registre de les sigles, segons que ha comunicat la plana major del partit. En una conferència de premsa amb tots els líders demòcrates –excepte Carles Puigdemont, que tenia obligacions institucionals–, el PDC ha acusat el govern espanyol de voler il·legalitzar la formació pels seus objectius polítics. Segons la portaveu, Marta Pascal, el document que han rebut els commina a canviar de nom i els adverteix que l’objectiu independentista podria entrar en contradicció amb la llei de partits. Les paraules ‘Demòcrata’ i ‘Català’ poden conduir a la confusió i, per tant, no poden ser utilitzades per un partit, segons els arguments del ministeri. Pascal ha recordat que hi ha més de 70 partits que fan servir la paraula ‘Demòcrata’ i més de 40 que fan servir ‘Català’. ‘El fet més greu no és que no inscriguin un nom, sinó que intentin impedir que un partit existeixi perquè defensa la independència de Catalunya’ ha dit el president del PDC, Artur Mas.

En la notificació del registre de partits, el ministeri no accepta el nom de Partit Demòcrata Català ni tampoc capgirant les paraules (Partit Català Demòcrata) i insta el partit a fer una nova proposta per evitar que el nom es confongui amb el de Demòcrates de Catalunya. Tampoc no accepta que les sigles del partit siguin PDCat, perquè són les que actualment fa servir el partit Pàtria i Dignitat. Demana al PDC que consulti el registre de partits polítics a la seva web per escollir un nom que no porti confusió.

Pel que fa al preàmbul del document fundacional del partit, el govern espanyol diu que la independència per la via unilateral entra en contradicció amb la constitució espanyola, fet pel qual els adverteix que podria vulnerar la llei de partits. En concret, al segon paràgraf del preàmbul, s’hi diu que el PDC vol que Catalunya s’organitzi políticament com un estat independent, sense renunciar a la via unilateral per a assolir aquest objectiu. Segons el ministeri, aquesta unilateralitat és directament contrària a l’ordenament jurídic.

Artur Mas i Marta Pascal, acompanyats de la resta de dirigents del PDC, han dit que el partit és exclòs del registre per motius polítics. ‘La conclusió és molt clara: no ens volen ni en pintura –ha dit Mas–. No volen que hi siguem, no volem que fem política, no volen que puguem articular una proposta de centre ampli que busqui la construcció d’un estat per a Catalunya.’ I ha afegit: ‘El fet més greu no és que no inscriguin un nom, sinó que vulguin impedir que un partit existeixi perquè defensa la independència de Catalunya.’ Amb tot, ha volgut llançar un missatge clar: ‘El nostre partit s’acabarà inscrivint i defenserà un estat per a Catalunya.’

La resposta s’estudiarà
La setmana que ve els òrgans del PDC –que ja s’havien pogut crear encara que el partit no fos registrat– es reuniran per decidir una nova estratègia. Segons que han explicat Mas i Pascal, probablement, seguiran una doble via. A curt termini, el partit mirarà de registrar un nom contra el qual el govern espanyol no tingui ‘arguments ni excuses’ per a no inscriure’l. A llarg termini, els dirigents demòcrates no descarten la via judicial perquè s’acabi reconeixent el dret de dir-se com han decidit les bases i a tenir la independència com a objectiu fundacional. La via dels tribunals és més llarga i el partit no disposa de temps si no vol quedar exclòs de les següents eleccions, probablement les espanyoles de final d’any.

Pascal ha ironitzat sobre els dos termes que el ministeri pretén que desapareguin del nom, ‘demòcrata’ i ‘català’. ‘Diuen que es poden confondre amb els d’unes altres formacions. És ben curiós que nosaltres puguem confondre amb la resta i la resta no es puguin confondre amb nosaltres’, ha dit. Pascal ha recordat que setanta-set partits tenen la paraula ‘demòcrata’ en el seu nom i una quarantena fan servir ‘català’ per definir-se.

El PDC està convençut que el criteri que ha fet servir el govern espanyol per a excloure el seu registre és polític i no pas tècnic i forma part de l’estratègia del govern espanyol per a combatre l’independentisme. ‘Les paraules d’ahir de la fiscal general de l’estat demostren que hem arribat a un clima irrespirable –ha dit Mas–.  Amenaçar la gent per les seves idees no és propi d’una democràcia. Ens volen convertir en delinqüents pel fet de defensar determinades idees i, per tant, no van contra la independència sinó contra l’essència de la democràcia.’

Mas ha dit que decisions com aquesta hauria de fer que més gent es mobilitzés l’Onze de Setembre, ‘fins i tot aquells que no són independentistes’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes