El jardí de la finca Muñoz Ramonet s’obre al públic a partir d’avui

  • Els treballs de remodelació recuperen el disseny i la vegetació originals ideats per Jean-Claude-Nicolas Forestier l’any 1916, i per Joan Mirambell l’any 1956

VilaWeb
Redacció
04.06.2016 - 22:00

La Fundació Muñoz Ramonet ha fet diverses actuacions de rehabilitació i millora al jardí per recuperar-lo i obrir-lo al públic a partir d’avui a les 11 hores. És un jardí històric típic de la burgesia catalana de principis del segle XX que s’ha conservat fins als nostres dies, dissenyat originàriament per Jean Claude-Nicolas Forestier. El jardí, ubicat a Sant Gervasi, obrirà tots els dies des de les 10 hores del matí fins al capvespre.

A l’acte de reobertura d’avui hi participaran solistes de l’Orquestra Barroca de Barcelona; les artistes plàstiques Roser Bosch, Anna Bussot, Mireia Cifuentes, Anna Dauder, Pilar Nivela, Teresa Seguí, Glòria Shiromizu , Carmen Rojo, Gabriella Lozada, Laura Conesa i Clara Rossy; i els urban sketchers Juan Linares, Shiembcn, Graciela Solanas, Laura Antonini, Rafael Creus, Jaume Luque, Margarita Julia Sape i Francisco Marín. A més, també s’han organitzat activitats per a tots els públics, com la narració d’’Una història a cau d’orella’ (inspirada en la història de la finca) per Ona Contacontes i la performance artística ‘Natures’ a càrrec de la companyia d’arts de carrer Insòlits.

Antecedents
El juliol de 2013, després d’un llarg litigi de més de 15 anys, les hereves de Julio Muñoz Ramonet, en compliment de la sentència del Tribunal Suprem, van lliurar les claus de la finca a l’Ajuntament de Barcelona. L’any 2015, amb l’objectiu d’obrir el jardí al públic, l’Ajuntament va iniciar una actuació de millora de les instal·lacions del jardí, el sistema de reg i l’enllumenat. Aquests treballs inclouen també la recuperació del disseny i la vegetació originals ideats per Jean-Claude-Nicolas Forestier l’any 1916, i per Joan Mirambell l’any 1956.

Actuacions de millora
En aquesta primera fase d’adequació del jardí iniciada el 2015, se segueixen els criteris existents sobre espais verds de l’Ajuntament de Barcelona, tenint en compte les limitacions d’ús inherents degudes a les característiques d’aquest tipus d’espai.

Les actuacions de millora han consistit principalment a millorar l’accessibilitat a totes les zones de passeig del jardí –amb la creació de recorreguts practicables–, remodelar les instal·lacions per modernitzar i fer més eficient la xarxa de reg, i millorar el sistema d’enllumenat.

Una altra de les actuacions realitzades ha estat la reconversió de la piscina en un estany, al mateix temps que s’ha intervingut en els dos estanys que ja existien al jardí, seguint els criteris de biodiversitat adequats per al funcionament d’estanys naturalitzats. La configuració inicial de murs i les escales històriques s’ha mantingut pel seu valor patrimonial.

La renovació de la vegetació ha respectat el caràcter original del jardí. Aquesta presentava un estat deficient a causa de la situació d’abandonament dels darrers anys, i els treballs de millora realitzats en aquest sentit han estat planificats per ser executats en diferents etapes per no perdre’n el caràcter original. A mesura que la vegetació de nova plantació es vagi consolidant, es podrà anar renovant aquella que no s’ha substituït en etapes anteriors.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any