El govern ha reobert la delegació de la Generalitat a Lisboa (Portugal), tancada pel govern espanyol amb l’aplicació de l’article 155 de la constitució espanyola. El president de la Generalitat, Quim Torra, i el conseller d’Acció Exterior, Alfred Bosch, han estat presents a l’acte, juntament amb el delegat del govern a Portugal, Rui Álvaro Serra da Costa Reis, i la secretària d’Acció Exterior i de la Unió Europea, Mireia Borrell Porta. També hi han assistit personalitats de la societat civil portuguesa i membres de la comunitat catalana resident a Portugal. Amb aquesta, ja són quinze les delegacions del govern a l’exterior.

‘Consolidem la nostra vocació internacional llançant un missatge clar: Catalunya vol ser present al món i continuarà posicionant-se com un país obert i europeu que manté relacions de col·laboració i confiança amb els altres països’, ha dit Torra. El president ha criticat els intents del govern espanyol de dificultar la reobertura de les delegacions catalanes a l’exterior, amb recursos als tribunals.

El president de la Generalitat també ha expressat el seu agraïment al Parlament de Portugal per la resolució que va aprovar el març del 2018 on demanava al govern espanyol una solució política catalana. Així mateix, ha agraït ‘l’escalf que el poble català va sentir quan prop de seixanta polítics i intel·lectuals lusitans van signar el manifest Per la democràcia i per les llibertats de Catalunya’, en el qual es destacava el caràcter polític del conflicte i on es demanava la llibertat immediata dels presos polítics.

Per la seva part, Bosch ha recordat l’empresonament del conseller Raül Romeva i ha dit que cal una solució democràtica basada en el diàleg. ‘Hem de passar dels tribunals a les urnes i de les presons al vot’, ha declarat. Sobre Portugal, ha dit que ‘és una base importantíssima pels lligams culturals, econòmics, històrics i institucionals, que sempre han existit’. ‘Reobrim aquesta delegació, enfortirem els contactes amb el casal català i també amb les 993 empreses catalanes que operen a Portugal, que segur que cada cop seran més i cada cop tindran més acció i més activitat’, ha reblat. ‘Borrell ha perdut la guerra’, ha afegit sobre els intents de l’ex-ministre espanyol perquè no reobrissin les delegacions catalanes.

‘Taula zero’

En declaracions a la premsa sobre la primera reunió de la taula de diàleg entre el govern català i l’espanyol ahir a la Moncloa, Torra ha dit que cal saber quina és la proposta del govern espanyol i ‘avançar en la concreció de com es debat’. Ha retret al president espanyol, Pedro Sánchez, que fos la quarta vegada que li requerís quina és la seva proposta per a Catalunya, sense obtenir-ne una resposta.

Torra ha afegit que l’executiu espanyol es va comprometre a ‘justificar’ i ‘argumentar’ el seu posicionament respecte de l’autodeterminació durant les converses entre governs. Ha insistit que l’objectiu de la delegació catalana és acordar un referèndum amb ‘seguretat jurídica’, l’amnistia i la fi de la repressió.

VilaWeb necessita el vostre suport

El dret d'informació és indiscutible i, en dies com aquests que vivim, que tothom hi pugui tenir accés és més necessari que mai. A VilaWeb treballem de sempre per donar la millor informació possible amb accés lliure, sense barreres de pagament. Simplement demanem als qui pugueu i vulgueu pagar que ens ajudeu fent-vos-en subscriptors, per poder garantir la continuïtat i la independència del diari.

Trobareu més informació sobre les subscripcions en aquesta pàgina.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb