govern

El govern té identificades quaranta-una víctimes de les Balears assassinades en camps de concentració de nazis, segons que ha informat la Conselleria d’Administracions Públiques i Modernització amb motiu del Dia Internacional de Commemoració en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust. La xifra inclou víctimes mortals nascudes o residents a les Balears.

El govern ha aclarit que aquesta llista corregeix errors detectats en la informació de què disposa el Ministeri de Justícia espanyol i actualitza la llista inicial que tenia el govern, que calculava que les víctimes mortals de les Balears havien estat cinquanta. Recerques posteriors han reduït aquest nombre. El govern ha recordat que la llista no és definitiva, sinó oberta a nous resultats. L’informe va ser elaborat i aprovat per la Comissió Tècnica de Memòria i Reconeixement Democràtics.

La Secretaria Autonòmica de Memòria Democràtica ha puntualitzat que la llista de víctimes balears de camps de concentració nazis és molt més àmplia, perquè s’hi ha d’incloure també la gent que va sobreviure a la reclusió. L’estudi ha comptat amb la col·laboració d’arxivers, historiadors locals i entitats memorialistes, a més d’especialistes en la matèria com ara Elena Rodríguez. Com a base, s’ha tingut en compte el cens de víctimes encarregat als historiadors Bartomeu Garí i Manel Suárez, entre més col·laboradors.

 

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb