El govern espanyol reconeix que no pot liquidar la immersió a Catalunya amb el 155

  • El ministre d'Educació espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, ho ha reconegut en una entrevista al diari ABC

VilaWeb
Redacció
04.03.2018 - 11:29
Actualització: 04.03.2018 - 12:42

El portaveu del govern i ministre d’Educació espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, ha reconegut en una entrevista al diari ABC que no és possible acabar amb la immersió lingüística via 155, sinó que es necessita una majoria al parlament. ‘Per modificar el model educatiu de Catalunya, cal modificar la llei al parlament. I això es fa amb majories, no amb el 155, perquè és impossible des del punt de vista legal’, diu el ministre.

La via de fer servir l’article 155 no és possible perquè, tot i que ha suspès l’autogovern, no permet d’alterar una llei aprovada pel Parlament de Catalunya com és la Llei d’Educació de Catalunya (LEC), que regula la preinscripció escolar. Per tant, no es pot afegir una segona casella al full de preinscripció per incloure una segona llengua, en aquest cas el castellà, apel·lant a l’article 155. Perquè fos així, com que seria un canvi de model, caldria modificar la LEC, que només es pot fer per majoria absoluta del parlament. Això comportaria implantar la doble xarxa escolar, cosa que no hi ha cap llei que ho empari.

Arran de les insistents preguntes del periodista, el ministre espanyol admet que la sentència del tribunal Constitucional contra la maniobra d’imposar el castellà a l’escola a través de fons públics trastoca els seus plans. ‘Des del ministeri d’Educació es va dir que havíem de veure com es complia el dret dels pares [a escolaritzar els fills fora de la immersió en català]. Ho estudiem. Hi ha hagut un esdeveniment important al mig, i és la sentència del tribunal Constitucional en relació a la LOMCE’, explica Méndez de Vigo.

‘Hi insisteixo, molts vam entendre que el govern [espanyol], des de la conselleria d’Educació, actuaria perquè es fes complir la llei’, diu el periodista de l’ABC. El ministre espanyol, però, en rebaixa les expectatives i en reconeix la dificultat: ‘El govern vol actuar i canviar les coses, bo i salvaguardant els principis i els valors, amb la conjunció de les dues llengües. Hem de veure com es fa per no trobar-nos amb una sentència del TC. Ens donarem temps per a pensar i fer bé les coses. No vull crear expectatives falses.’

La immersió, protegida per la llei d’educació
La immersió lingüística és regulada en el títol segon de la LEC. L’article 11 estableix que ‘el català, com a llengua pròpia de Catalunya, és la llengua normalment emprada com a llengua vehicular i d’aprenentatge del sistema educatiu’, i deixa molt clar que totes les activitats educatives s’hi han de fer. També impedeix la doble xarxa quan estableix textualment que ‘els alumnes no poden ser separats en centres ni en grups classe diferents per raó de llur llengua habitual’. A més, preveu mecanismes d’atenció lingüística individualitzada per als alumnes si els pares ho sol·liciten. La LEC va ser recorreguda al Tribunal Constitucional espanyol, però no pel capítol lingüístic.

La LEC emana de l’estatut, que en el seu article 35 estableix el català com a llengua vehicular de l’ensenyament i regula també el dret i el deure dels alumnes a saber amb suficiència oral i escrita el català i el castellà quan acaben l’ensenyament obligatori ‘sigui quina sigui llur llengua habitual en incorporar-se a l’ensenyament’. També afegeix que l’ensenyament de les dues llengües ha de tenir una presència adequada als plans d’estudis.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any