El full de ruta (actualitzat) cap a la independència, en dotze passos

  • Després de la qüestió de confiança i el debat de política general, els passos prevists fins a la independència han canviat

VilaWeb
Pere Cardús
06.10.2016 - 21:40
Actualització: 06.10.2016 - 22:21

El curs polític a Catalunya ha començat amb una reconsideració dels passos que cal seguir fins a proclamar la independència per part dels grups independentistes. La convocatòria d’un referèndum vinculant és la novetat més destacada del nou pla, que ja no preveu de convocar unes eleccions constituents que alhora serveixin per a referendar la declaració d’independència. Vegem, pas per pas, el full de ruta actualitzat després de la qüestió de confiança i el debat de política general al parlament:

(1) Pressupost
El primer pas que s’ha de fer per poder encarar el tram final del procés cap a la independència és aprovar el pressupost del 2017 al parlament. Algunes partides del pressupost han de permetre d’acabar de desenvolupar les estructures d’estat que el govern vol tenir a punt el juny de l’any que ve per a poder aprovar les lleis de desconnexió i convocar el referèndum. El pressupost s’ha d’aprovar al desembre.

(2) Consell assessor del procés constituent i comissió de seguiment
D’acord amb les resolucions aprovades amb els vots de Junts pel Sí i la CUP, cal crear dos organismes que vetllin pel bon funcionament del tram final del procés. Abans de dos mesos, s’ha d’haver format el consell assessor del procés constituent, que tindrà l’encàrrec de proposar les iniciatives per a portar el debat constituent al carrer i a la societat civil. També, abans d’haver passat un mes, s’haurà de crear una comissió de seguiment del procés d’autodeterminació, conformada per experts internacionals, que avali el procediment democràtic d’accés a la independència.

(3) Últim oferiment a l’estat espanyol
El govern de la Generalitat oferirà al govern espanyol una negociació per a pactar un referèndum sobre la independència. Serà l’últim oferiment abans d’aprovar les lleis de desconnexió i la convocatòria d’un referèndum. Els partits espanyols majoritaris ja han deixat clar que no acceptarien mai un referèndum sobre la independència.

(4) Estructures d’estat
El govern té l’encàrrec d’enllestir les estructures d’estat i els plans d’actuació necessaris per a encarar la desconnexió legal d’Espanya i els primers mesos de la Catalunya independent. Les principals són les relatives a la hisenda i l’administració econòmica i tributària, la seguretat social, el poder judicial, la seguretat pública, les infrastructures, les telecomunicacions, l’energia i l’aigua, i les relacions exteriors. El president Puigdemont va anunciar la setmana passada que tot seria a punt el juny de l’any vinent.

(5) Internacionalització
Un dels objectius prevists en aquesta legislatura és la internacionalització del clam independentista, com també l’augment de la projecció internacional per al reconeixement de Catalunya com a país. S’han creat noves delegacions de la Generalitat i s’ha donat un nou impuls polític a les que ja hi havia. També s’actua en aquesta línia en el camp de la diplomàcia pública (per mitjà del Diplocat i més institucions independents).

(6) Procés constituent
La resolució presentada i aprovada amb els vots de Junts pel Sí i la CUP demana d’emparar la convocatòria i la realització de les fases deliberativa i decisòria vinculant del procés constituent durant el primer semestre del 2017. Cal incorporar al pressupost del 2017 –diuen– els recursos financers necessaris per a acomplir el procés constituent, de base social, transversal, plural, democràtic i obert.

(7) Lleis de desconnexió
Els grups independentistes han acordat d’enllestir el text de la ponència parlamentària conjunta abans d’acabar l’any actual per poder tramitar les lleis de desconnexió, especialment la que s’ocuparà dels mecanismes de la transitorietat jurídica. El text de la ponència ha de contenir, almenys, la regulació sobre la successió d’ordenaments jurídics, la nacionalitat, els drets fonamentals, el sistema institucional, la potestat  financera i el poder judicial durant el període de transitorietat que va de la proclamació de la república catalana fins a l’aprovació de la constitució, a més del reglament de l’assemblea constituent.

(8) Referèndum
L’aprovació de les lleis de desconnexió el juny del 2017 anirà seguida de la convocatòria del referèndum sobre la independència, que es farà, a tot estirar, la segona quinzena de setembre.

(9) Proclamació i obertura de la negociació
Si l’opció independentista guanya el referèndum, es proclamarà la independència i el govern obrirà un període de negociació amb el govern espanyol i la comunitat internacional per aconseguir el reconeixement de la independència i per cercar un acord de separació i repartiment d’actius i passius de l’estat espanyol. El govern espanyol pot continuar negant aquest camí, però el referèndum pot intensificar la pressió internacional per a un procés de diàleg.

(10) Eleccions constituents
La victòria del sí al referèndum també obriria el procés de convocatòria d’unes eleccions constituents, que s’haurien de fer sis mesos després, segons que han acordat Junts pel Sí i la CUP. El març del 2018, doncs, hi hauria les eleccions per a escollir un parlament que s’ocupés d’elaborar la constitució del nou estat.

(11) Constitució
El parlament constituent (o assemblea constituent) tindrà pocs mesos per a redactar la constitució de la república catalana. El text haurà d’incorporar les propostes que haurà fet arribar la societat durant el 2017. Aquest procés constituent serà de caràcter popular i participatiu. La legislatura constitucional s’acabarà en el moment que el parlament aprovi el text de la constitució.

(12) Referèndum constitucional
Un cop aprovada la constitució pel parlament, el text s’haurà de sotmetre a un referèndum de ratificació. Serà l’últim pas per a considerar constituït el nou estat català, que ja haurà de començar a caminar amb naturalitat.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor