El fiscal espanyol revela la inquietud de l’estat per no poder jutjar Puigdemont

  • Sánchez Melgar torna a demanar que el jutge Llarena reactivi l’euroordre de detenció de Puigdemont perquè, si no torna, no el podran jutjar per rebel·lió i sedició

VilaWeb
Redacció
15.02.2018 - 11:20
Actualització: 15.02.2018 - 19:03

El Fiscal General espanyol, Julián Sánchez Melgar, ha dit que si Carles Puigdemont no tornava de Bèlgica no podria ser jutjat pels delictes de rebel·lió i sedició, i ha recordat que la legislació espanyola no permet de jutjar en rebel·lia –sense que sigui present en el judici– una persona per delictes que comportin penes superiors a dos anys de presó. Per aquest motiu, ha tornat a demanar al jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, tal com va fer la fiscalia,que reactivi  l’euroordre contra Puigdemont només pels delictes més greus en el moment en què aquest va anunciar el seu viatge a Dinamarca.

Per Sánchez Melgar, cal evitar com sigui una ‘asimetria’ que impliqui jutjar els independentistes empresonats imputant-los delictes de rebel·lió i sedició, i en canvi, processar Puigdemont, ‘una persona que podria ser el director de tots ells’, d’una pena inferior.

Sánchez Melgar ha fet aquestes consideracions durant un esmorzar informatiu a Madrid dos mesos després d’haver assumit el càrrec. Una conferència en què ha reivindicat ‘la independència rigorosa del Ministeri Fiscal’, i ha advertit que donarà una resposta ferma i inexorable a qualsevol nou ‘menyspreu’ de la constitució a Catalunya. PER Melgar, el procés independentista és ‘un dels problemes més greus a què s’enfronta la nostra democràcia en aquest moment’. ‘No entenem per què s’ha de complir la llei a una part del territori de l’estat i a una altra part, no.’

El Fiscal General de l’estat ha esquivat preguntes espinoses, com les que li demanaven de valorar la decisió del president del parlament de portar a Estrasburg el vet del TC a la investidura de Puigdemont. ‘No sé exactament a què es refereix… Són totalment lliures d’anar als tribunals, però no sé exactament quin és el contingut del que es refereix’.

‘Delinqüència organitzada’
Tampoc no ha volgut avançar quina serà l’exposició de la fiscalia respecte a les declaracions de la setmana que ve al Tribunal Suprem –Marta Rovira, Marta Pascal, Artur Mas, Neus Lloveras i Anna Gabriel– i s’ha limitat a dir que la fiscalia actuava ‘amb la prudència pròpia dels moments en què s’esdevenen les coses’. Respecte a l’informe de la Guàrdia Civil que diu que els dirigents del procés actuaven com a ‘delinqüència organitzada’, Sánchez Melgar ha dit que encara eren ‘en un grau molt incipient’ per a dir-ne res, i que no tenien clara la tipificació dels fets perquè eren en fase d’instrucció. ‘No podem considerar encara si som davant una organització delictiva’, ha dit.

Sigui com sigui, ha recordat que, per essència, si es persegueixen delictes de rebel·lió i sedició, aquests són pluripersonals, ja que hi havia una organització d’un conjunt de persones que actuaven amb una finalitat, segons que ha dit.

Judici a la tardor
Respecte als terminis amb què treballa el Tribunal Suprem per a fer el judici, ha dit que li semblava factible d’acabar la instrucció abans de l’estiu per fer el judici oral a la tardor, però que els terminis els marcava el Tribunal Suprem en la instrucció.

No ha pensat a demanar la suspensió de l’ANC i Òmnium
Sánchez Melgar no ha volgut dir si –com deia una pregunta– la Guàrdia Civil investigava Elsa Artadi ni Jaume Roures. Sí que ha dit que, de moment, la fiscalia no preveu la possibilitat de demanar la suspensió de l’ANC i Òmnium.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any