El diàleg entre Sánchez i Torra embarranca abans de començar

  • El president espanyol evita una trobada bilateral, com demanava el president de la Generalitat, i emmarca la reunió en una ronda de comunitats autònomes *** Àbalos s'imposa a Puig en el nomenament del delegat del govern espanyol al País Valencià *** Enregistren en vídeo l'autor de les pintades contra l'exposició dels presos polítics a Palma

VilaWeb
Redacció
15.06.2018 - 19:45

TEMA DEL DIA

Privilegis. Pedro Sánchez no s’ha atrevit a reunir-se bilateralment amb el govern de Catalunya, perquè no l’acusin de negociar ‘privilegis’, i ha situat la reunió amb el president Quim Torra en el marc d’una roda de converses amb presidents autonòmics. L’ordre de les reunions anirà en funció de l’antiguitat de l’aprovació dels estatuts d’autonomia. Això vol dir que la reunió amb Torra serà la segona de disset, darrere del lehendakari Iñigo Urkullu. La renúncia a la bilateralitat de Sánchez no ha estat gens ben rebuda a la Generalitat, perquè aquesta era una de les condicions de Quim Torra per a dialogar amb el govern espanyol. Però Sánchez ressuscita el cafè per a tothom tan tradicional al PSOE.

El president de la Generalitat no ha amagat el malestar i l’ha fet públic a les xarxes, amb un piulet en què expressa gràficament que ‘no han entès res’. Torra recorda que el diàleg amb Catalunya ha de ser ‘bilateral’, de govern a govern, i no dins el ‘paquet’ de les comunitats autònomes. La reunió no té data, però la sensació que hi ha a la Generalitat és que no progressa adequadament, com si la Moncloa no tingués pressa. Les encarregades de preparar la reunió són la consellera de Presidència, Elsa Artadi, i la ministra d’Administracions Públiques, Meritxell Batet, que fins ara s’han limitat a parlar per telèfon aquesta setmana i encara no s’han reunit físicament.

A més de les discrepàncies de forma, també hi ha discrepàncies de fons sobre l’índex temàtic que ha de tenir la reunió entre tots dos presidents. De moment, només hi ha acord per a parlar de restablir les lleis socials que el govern del PP va portar al Tribunal Constitucional. A partir d’aquí, les discrepàncies són profundes. Aquest matí, el president Torra, en una trobada amb empresaris del Pirineu, reiterava que volia parlar amb Sánchez del dret d’autodeterminació. Una possibilitat que a la Moncloa causa un rebuig sense matisos.

Amb aquests condicionants, la reunió encara no té data i es podria endarrerir, ja que el president té un viatge oficial als Estats Units entre el 26 i el 30 de juny. A més, dilluns vinent, rep la batllessa de Barcelona, Ada Colau; dimecres, té sessió de control al parlament; i divendres, inaugura els Jocs del Mediterrani a Tarragona, tot i que encara no ha confirmat oficialment la seva presència perquè també hi ha previst que hi assisteixi Felipe VI. Fonts de presidència deien que o es feia el dilluns 25 de juny o és molt probable que no es pugui fer fins al juliol. Però abans, Artadi i Batet hauran d’haver treballat molt per trobar alguna qüestió de la qual parlar.

MÉS QÜESTIONS

Àbalos s’imposa a Puig en el nomenament del delegat del govern espanyol al País Valencià. La pugna que mantenen pel control del PSPV Ximo Puig i José Luís Ábalos s’ha reproduït en el nomenament del delegat del govern espanyol al País Valencià. El president de la Generalitat havia mogut fils per col·locar-hi el seu cap de gabinet, Arcadi España, home de la seva total confiança. Però el ministre de Foment ha fet un gest d’autoritat i ha aconseguit que el delegat sigui Juan Carlos Fulgencio, secretari del PSPV a l’Horta Nord. Fulgencio va ser un dels homes forts d’Ábalos al partit tant en el procés comarcal, quan va guanyar a l’Horta Nord, com en el provincial i a les primàries en les quals el ‘sanchista’ Rafa García es va enfrontar a Ximo Puig. Ara s’assegura un home fidel en un lloc clau en les relacions entre el govern valencià i espanyol. D’altra banda, també hi ha canvis a la delegació del govern espanyol a les Illes: la polèmica Maria Salom, coneguda per la persecució del català, serà substituïda per Rosario Sánchez, fins ara directora general de Coordinació.

Camps increpa la jutgessa per haver-li preguntat si va malversar. L’ex-president de la Generalitat Francisco Camps va declarar ahir i aquesta matinada al jutjat d’instrucció número 17 de València per la causa relacionada amb la construcció del circuit urbà de Fórmula 1. I Camps va perdre els nervis quan la jutgessa li va demanar si havia malversat. ‘Ja n’hi ha prou! Com s’atreveix a preguntar-me això?’, va dir aïradament. L’incident arriba després de la declaració de Ricardo Costa, ex-secretari general del PP, que va implicar encara més Camps. Costa va explicar que l’empresari José Mayor Oreja, germà de l’ex-ministre d’Aznar, li havia pagat 150.000 euros en negre per a ‘la campanya de Mariano [Rajoy]’. Mayor Oreja era representant de la constructora FCC, que va rebre l’adjudicació d’una de les obres del circuit de Fórmula 1. El jutjat investiga si aquest pagament, fet en bitllets de 500 euros, era una comissió per a aconseguir l’obra.

Blasco pacta amb la fiscalia una rebaixa de presó de 16 a 2,5 anys pel cas Cooperació. La llibertat de Rafael Blasco, que avui fa exactament tres anys que és a la presó pel cas Cooperació, podria ser una mica més a prop. L’ex-conseller i la Fiscalia Anticorrupció han arribat a un acord que el deslliuraria d’haver de tornar a seure a la banqueta per a ser jutjat per les peces 2 i 3 d’aquest cas, en les quals l’acusen de frau en les subvencions a ONG i desviament de fons destinats a construir un hospital a Haití. La fiscalia ha pactat amb ell una sentència de conformitat que implica una rebaixa molt substancial de la pena de presó: passar dels setze anys que demanava en un principi a dos anys i mig. A canvi, Blasco tornaria els diners malversats venent-se el seu patrimoni. La Coordinadora Valenciana d’ONG‬, que exerceix l’acusació particular, considera inacceptable l’acord.

El copríncep d’Andorra rep el president de la Generalitat. L’arquebisbe de la Seu d’Urgell i copríncep d’Andorra, Joan Enric Vives, s’ha reunit durant més d’una hora amb el president de la Generalitat, Quim Torra, al palau episcopal de la Seu d’Urgell. És la primera trobada de Torra amb un cap d’estat. Després de la trobada, el copríncep l’ha acompanyat a l’arxiu i a la catedral. Poca estona abans, a la inauguració de la Trobada Empresarial del Pirineu, Torra ha reconegut que sentia ‘enveja’ d’Andorra per la seva independència. Davant els empresaris, ha dit: ‘Andorra representa un país lliure i democràtic al qual desitgem tota la sort del món, com la desitgem a qualsevol altre poble.’

Enregistren en vídeo l’autor de les pintades contra l’exposició dels presos polítics a Palma. El Diari de Balears ha tingut accés a un vídeo on es veu un dels autors de l’atac perpetrat dimarts nit a les seus de l’STEI i l’OCB (can Alcover) i contra la rèplica de l’obra artística titulada Presos polítics de Santiago Sierra. En l’enregistrament es pot veure un home que, tot i que apareix d’esquena, mostra prou detalls per a poder ser identificat. L’individu embruta amb esprai vermell les fotografies dels presos de l’exposició que es va instal·lar a la plaça Espanya de Palma. Per la mena de pintura i altres detalls, resulta evident que és el mateix que va participar també en l’atac a la seu de l’STEI i a can Alcover, on es van fer pintades amb greus amenaces directes contra les persones que formen l’OCB.

El govern balear retira la medalla d’or a Urdangarin. El govern ha retirat la medalla d’or a l’ex-duc de Palma, Iñaki Urdangarín, concedida per l’executiu de Jaume Matas l’abril de 1998. Segons que ha explicat la portaveu del govern, Pilar Costa, l’executiu retira d’ofici aquesta medalla. El decret que regula la concessió fixa que s’ha de retirar en cas d’una condemna per sentència ferma. Aquesta setmana, el Suprem ha condemnat Iñaki Urdangarín a cinc anys i deu mesos de presó pel cas Nóos. La retirada de la medalla no afecta la infanta Cristina.

LA XIFRA

90 dies durarà el permís que donaran les autoritats espanyoles als refugiats del vaixell Aquarius que arribaran a València previsiblement aquest cap de setmana. Després poden ser reclosos en un CIE o fins i tot expulsats.

TAL DIA COM AVUI

El 15 de juny de 1915, avui fa 103 anys, va néixer Neus Català, lluitadora antifeixista, membre del PSUC i única supervivent catalana viva del camp de concentració nazi de Ravensbrück.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any