El Consell farà una proposta per a reformar la constitució espanyola

  • Proposa una reforma 'en profunditat' basada en un model federal de l'estat espanyol

VilaWeb
Europa Press / Redacció
05.12.2017 - 18:41
Actualització: 06.12.2017 - 00:02

El govern ha aprovat avui una declaració per a donar suport a una reforma ‘en profunditat’ de la constitució espanyola. Aquesta proposta es basa en un model federal de l’estat espanyol que reconegui el País Valencià com una comunitat històrica amb més autogovern i autosuficiència financera.

La vice-presidenta i portaveu del Consell, Mònica Oltra, ha dit que el País Valencià era la primera comunitat autònoma que es manifesta a favor d’una reforma de la constitució espanyola i que concretaria la proposta en el seminari d’hivern que el govern farà a Vinaròs del 26 al 29 de gener. De moment, el ple del Consell ha aprovat els eixos centrals en què creu que s’ha de sustentar la reforma, que defensarà el president de la Generalitat, Ximo Puig, a la comissió territorial del congrés espanyol.

El govern defensarà que s’incorporin com a valors a l’article 1.1 de la constitució espanyola la paritat de gènere, la sostenibilitat, l’hospitalitat cap als immigrants, l’habitatge digne, la sanitat universal, la igualtat efectiva entre homes i dones i la diversitat d’orientació de gènere. Oltra ha dit que, després de quaranta anys, havia arribat el moment de fer una reforma de la constitució espanyola que ‘adaptada als nous temps’ i que plasmi ‘un compromís global’ amb els valors d’una democràcia avançada i de futur.

El Consell defensa un model federal que reconegui ‘la pluralitat i la complexitat de l’estat espanyol’. ‘No tots els territoris tenen els mateixos sentiments d’identitat i aspiracions –ha dit– però les persones que viuen a l’estat espanyol han de tenir igualtat de drets, garanties i oportunitats.’

Oltra ha deixat clar que l’objectiu del País Valencià és que es reconegui el sostre competencial aconseguit en la reforma de l’estatut de 2006 i el desenvolupament que aprovin les Corts Valencianes quan s’hi traslladi el debat, perquè el Consell només impulsa i obre el debat. Ha posat l’exemple del dret civil valencià, el desenvolupament del qual és reconegut a l’estatut, però ‘no per la jurisprudència’. No ha descartat la proposta d’Iñigo Urkullu, que vol que totes les autonomies tinguin un concert econòmic bilateral amb l’estat espanyol. ‘Demanem un disseny democràtic de l’estat espanyol que conduïsca al model federal que reconega un sistema legal, representatiu i eficient de coresponsabilitat política i un sistema de finançament que garantisca l’autogovern minimitzant les interferències’, ha dit.

Pel Consell, s’han d’establir les competències dels nivells de l’estat espanyol –l’administració central, l’autonòmica i la local– perquè en el debat territorial s’obliden els municipis, ha dit Oltra. A més, han d’existir unes regles clares no subjectes a l’arbitrarietat ni a la ‘incertesa permanent’. Això, ha dit, restaria feina al Tribunal Constitucional, perquè no hi hauria tanta conflictivitat.

Principis i valors
El Consell vol potenciar ‘un desenvolupament intens dels drets fonamentals de les persones’ que siguin considerats drets subjectius perquè puguin ser reivindicats davant els tribunals quan els poders públics no els garanteixin.

Entre aquests drets, han demanat que al preàmbul s’inclogui el compromís global contra el canvi climàtic i la transició ecològica de l’economia, la lluita contra la violència de gènere, la promoció d’un govern obert amb estímuls a la transparència, a la participació i al bon govern; el compromís amb l’avenç de la integració de la UE en un sentit social i solidari; el compromís amb una cooperació internacional i la justícia universal; la promoció i democratització de la difusió científica i la defensa de la universalitat a l’accés a les noves tecnologies i la comunicació.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any