El Consell de la República ja té data de naixement. Serà el 30 d’octubre, tres dies després del primer aniversari de la declaració d’independència, a Barcelona, al saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat. ‘El Consell per la República és un dels instruments imprescindibles per a desplegar la República, atès que no hi hauria un equilibri si la legislatura caminés només sobre les institucions de la Generalitat i la mobilització social’, ha dit el conseller Toni Comín, una de les peces principals de l’organisme, juntament amb el president Carles Puigdemont.

En una reunió d’avui a un hotel de Waterloo, el president Puigdemont i el president Quim Torra han explicat a representants polítics i socials quin era el pla d’aquest organisme. Torra ha dit que s’havia desencallat una de les ‘peces clau’ de la legislatura, perquè el Consell de la República seria una ‘via d’acció republicana’, i ha explicat que mantindria tots els contactes perquè la CUP, que no ha assistit a la reunió, fos a la presentació de la nova institució la setmana vinent. Per la seva banda, Puigdemont ha dit que s’havia acorat una ‘estratègia conjunta’ que els permetia d’arribar a la creació del consell i ha negat que els partits independentistes s’haguessin desviat de l’objectiu.

Per part d’ERC, ha assistit a la reunió el president del grup parlamentari, Sergi Sabrià, segons que ha anunciat la portaveu republicana, Marta Vilalta. ‘Hi som, hi hem estat i sempre serem en aquelles taules de negociació i diàleg que ens permetin de compartir estratègies i fer passos per a caminar cap a la materialització de la República’, ha dit Vilalta.

També hi han assistit l’ANC i Òmnium. En representació de l’ANC, hi ha anat el vice-president, Josep Cruanyes. Òmnium no ha precisat qui hi havia enviat.

Aquest matí, el diputat de la CUP Carles Riera ha explicat que, de moment, la CUP es desmarcava del Consell de la República i del Fòrum Cívic Constituent, que és previst que s’aprovi demà: ‘Si aquí no hi ha ruptura, si aquí no hi ha autodeterminació, el Consell per la República a l’exterior és un element simbòlic. Quin recorregut pot tenir, això? En canvi, si tu trenques amb l’estat i comences un procés d’autodeterminació, aleshores sí que poden tenir utilitat accions d’aquesta mena a l’exterior. Però, mentrestant, això és marejar la perdiu. En aquests moments no ens hi podem implicar perquè ens oblidem del tema major.’

Vull la teva col·laboració

Tenim un compromís amb tu. Entenem el periodisme com un combat diari. I necessitem del teu suport.

Per a tu fer-te subscriptor és un esforç petit, però per a nosaltres el teu suport ho és tot.

Ajuda VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb