El cineasta Albert Serra porta al Reina Sofía una videoinstal·lació sobre el desig carnal ambientada en el segle XVIII

  • 'Personalien' mostra trobades sexuals fruit de la 'pulsió arbitrària' projectades simultàniament en dues pantalles en un espai en què l'espectador fa de 'voyeur'

VilaWeb

ACN

25.02.2019 - 16:06
Actualització: 25.02.2019 - 17:45

El director de cinema català Albert Serra porta al Museu Reina Sofía una videoinstal·lació sobre el desig carnal ambientada en el llibertinatge del segle XVIII, que ‘qüestiona profundament’ la manera de viure el sexe i el plaer en l’època actual. En contraposició a la idea del desig com a ‘dret’ i amb ‘regles’, Serra mostra un plaer basat en la ‘pulsió arbitrària’, segons ha explicat avui a l’ACN.

A ‘Personalien’, el realitzador banyolí mostra escenes explícites de trobades sexuals que transcorren en un mateix escenari, un bosc. La projecció es fa en una sala fosca amb dues pantalles, una davant de l’altra, en què es projecten imatges diferents de forma simultània. Es podrà veure des de dimecres i fins al 13 de maig.

Amb una durada de 42 minuts, ambdues projeccions mostren el mateix escenari amb els mateixos personatges vestits d’època. S’hi veuen escenes diferents sense una aparent connexió. “Passa tot en aquest bosc. No saps qui observa a qui. El punt de vista és molt important. No saber mai quan tu observes, ets observat, desitges o ets desitjat’, ha dit Serra, en referència a l’aparició inconnexa de personatges que bé observen des d’una de les pantalles com protagonitzen una escena íntima poc després.

‘Mai pots arribar a entendre el que està passant ni el perquè. El punt de vista pot ser múltiple i confús’, ha explicat el realitzador. “Són les tenebres’, ha descrit Serra sobre l’espai de la projecció.'”Un món on es difumina la frontera entre el que vols i el que t’imposen; entre el plaer i el dolor. És per força un lloc fosc’, ha apuntat. L’espectador fa de ‘voyeur’ de l’acció i hi queda immers: Es converteix ‘en personatge anònim al mig d’aquest acte’, ha explicat el cineasta.

Serra ha resumit l’acció del film ‘Personalien’ com el ‘cruising’ del segle XVIII, amb trobades íntimes que es basen en la idea de d’allò ‘imprevisible, que no té sentit, absurd i imposat’ en què ‘no se sap ben bé la frontera amb l’atzar, allò volgut o desitjat’. El tema està inspirat ‘una mica en motius del Marquès de Sade i en la ‘utopia del llibertinatge’ del segle XVIII.

Llavor de la propera pel·lícula

La videoinstal·lació ‘Personalien’ serà la llavor de la pròxima pel·lícula de Serra, segons ha explicat el cineasta. Serra ha afirmat que vol fer una versió que inclogui escenes de l’actualitat, i combinar-les amb d’altres ambientades al segle XVIII. Segons el cineasta, tindrà un format cinematogràfic i estarà més contextualitzada amb contingut filosòfic o polític.

Serra ha creat ‘Personalien’ com a encàrrec per al Museu Reina Sofía. La va rodar al setembre i s’inspira en l’obra de teatre ‘Liberté’, que el cineasta va estrenar a Berlín.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor