Durant cinc dies, la plaça de l’Ajuntament de València serà la Plaça del Llibre en Català

  • Entre l'1 i el 5 de novembre, a la plaça de l'Ajuntament de València es congrega el sector llibresc en català

VilaWeb
Núria Cadenes
31.10.2017 - 22:00

És ‘un punt d’encontre per a editorials que editen en català, llibreries, autors, il·lustradors i bibliotecaris.’ La més gran concentració de llibres en la llengua del país que viu la ciutat de València. És la Plaça del Llibre.

Des de l’any passat, aquesta trobada cultural, que va néixer a l’empara de l’Octubre Centre de Cultura Contemporània, omple d’activitats i de novetats editorials i de clàssics tota la plaça de l’Ajuntament. Enguany, 10 llibreries, 39 editorials, més de 5.000 títols, entitats, escriptors, lectors i visitants són convocats a la cita lúdica amb la cultura des de Tots Sants fins al 5 de novembre, de dimecres a diumenge.

Hi haurà, com ja és costum, presentacions de novetats (una quarantena, d’una vintena d’editorials diferents) i signatures (de Teresa Broseta a Salvador Vendrell, de Joan Canela a Pepa Guardiola, Francesc Mompó, Manel Joan i Arinyó, Anna Moner, Fani Grande i Tona Català), activitats per als estudiants (amb un miler d’escolars inscrits a les visites temàtiques i trobades amb autors). El ‘micro obert’ de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC), amb la lectura pública dels texts dels autors que hi vulguin participar (el dia 4). I, és clar, el lliurament dels Premis de la Plaça, que reconeixen, amb un guardó creat expressament per l’artista Cristina Guzman Traver, ‘persones i entitats que han destacat per la seua trajectòria literària i la seua tasca de difusió del llibre i la lectura’: enguany el sopar de celebració serà el 3 de novembre, divendres, i els premis s’atorgaran al poeta Marc Granell (del qual, per cert, la Institució Alfons el Magnànim acaba d’editar la Poesia completa 1976-2016) i a la formació musical Capella de Ministrers, que celebra el trentè aniversari i que ‘s’ha dedicat a difondre mitjançant la música els gran autors i obres de la nostra literatura’: Ausiàs Marc, Ramon Llull i Joanot Martorell.

Entre les novetats d’enguany, els organitzadors destaquen la participació de la Xarxa Vives d’Universitats, que hi tindrà un espai propi; de la xarxa per la inclusió social AEPN, que durà a terme accions per ‘acostar el llibre i la lectura a persones amb risc d’exclusió’; i de les Biblioteques Municipals de València, que organitzaran una biblioteca infantil que funcionarà a l’espai de la Plaça per als més menuts.

Els lectors primerencs ocuparan també la festa de diumenge de matí, amb la primera ‘cavalcada per la lectura’, una cercavila al voltant de la plaça en què els participants aniran disfressats dels seus personatges literaris preferits.

Abans, dijous, hi haurà hagut, coincidint amb el vint-i-cinquè aniversari de la mort de Joan Fuster, una vesprada dedicada a l’assagista, amb la presentació dels llibres col·lectius Nosaltres, els fusterians (Perifèric), Nosaltres, les fusterianes (3i4) i el recull de relats La improbable vida de Joan Fuster (3i4).

Els llibres en català, que durant tants anys van romandre tan amagats, prendran, per tant, amb naturalitat i desimboltura, la plaça central de València, i tornaran a demostrar la potència, i la qualitat, i la diversitat, de la nostra producció literària.

La Plaça del Llibre és organitzada per Acció Cultural del País Valencià (ACPV), l’Associació d’Editors del País Valencià (AEPV), l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC), el Gremi de Llibrers de València i la Fundació pel Llibre i la Lectura (FULL).

I atenció, que la cosa no s’acaba aquí: a final de mes, entre el 24 i el 26 de novembre, la Plaça canvia de ciutat i s’instal·la, amb tota la força, al bell centre d’Alacant.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any