Dura crítica d’un miler d’acadèmics europeus i americans a ‘la conducta antidemocràtica d’Espanya’

  • Signen un manifest de suport als presos polítics catalans

VilaWeb
Redacció
20.11.2017 - 13:13
Actualització: 20.11.2017 - 16:54

Un miler d’acadèmics dels Estats Units i de tot Europa han demanat l’alliberament dels presos polítics catalans. Els professors i investigadors d’universitats han signat un manifest, que s’ha publicat a la web democracy.cat, en què també reclamen unes ‘eleccions imparcials’ en vista al 21 de desembre. El manifest es titula ‘Petició per a l’alliberament dels presos polítics d’Espanya i per a unes eleccions imparcials a Catalunya el 21 de desembre’. Està dirigit al secretari general de les Nacions Unides, António Guterres; al president del Consell Europeu, Donald Tusk, i al president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker.

Vegeu ací la llista completa dels acadèmics signants.

El document comença explicant que després del referèndum i la declaració d’independència, el govern espanyol va dissoldre el parlament, va ocupar el govern català, va arrestar vuit membres del gabinet, inclòs el vice-president, i ha intentat extradir el president Carles Puigdemont i els quatre ministres restants, que actualment són a Bèlgica ‘fent un esforç per a garantir-se un procés judicial just’.

Els signants consideren que el fet que la fiscalia espanyola hagi dit que el referèndum va ser un ‘cop d’estat armat’ revela la posició ‘immobilista’ d’Espanya. També denuncien una persecució política que no s’havia produït des del franquisme. ‘L’apel·lació del govern espanyol a l’estat de dret no pot dissimular una persecució política d’uuna intensitat que no es veia des de la dictadura franquista’, afirmen.

A més, reiteren, això ha continuat després del referèndum, amb la persecució judicial als funcionaris, batlles, mestres, periodistes i ‘tothom que ha expressat pacíficament les seves opinions exercint el dret democràtic de tots els ciutadans’, segons que apunten.

Els acadèmics argumenten que el president espanyol, Mariano Rajoy, ha demanat ‘eleccions anticipades’ a Catalunya el 21 de desembre, i que alguns membres destacats del seu govern i del senat ‘han declarat simultàniament la seva intenció de menystenir qualsevol victòria dels partits independentistes’. ‘Fins i tot si no haguessin empresonat líders polítics i possibles candidats, el maltractament sota custòdia i la violència persistent contra els periodistes i els ciutadans no creen un clima en què es puguin fer unes eleccions justes i lliures’, destaquen.

Els professors i investigadors diuen que els catalans insisteixen que cal trobar una solució democràtica a aquest conflicte i que estan disposats a tornar a decidir sobre aquest assumpte per mitjà de les urnes. No obstant això, els signants consideren que ‘perquè aquestes eleccions siguin un àrbitre honest, cal que es compleixin unes condicions determinades’, i, per això, fan una llista de peticions dirigides al secretari general de les Nacions Unides, António Guterres; al president del Consell Europeu, Donald Tusk, i al president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, en què demanen que ‘deixin de condonar la conducta antidemocràtica d’Espanya, inclosos l’ús indegut dels tribunals, la presa de possessió de les institucions governamentals catalanes, la violència policíaca i la indiferència davant el centenar d’incidents de violència d’extrema dreta que han succeït després de cada marxa unionista’.

Així mateix, els reclamen que garanteixin els drets civils i polítics dels catalans, ‘que actualment estan sent violats amb impunitat per l’estat’, com a ciutadans europeus, incloses la llibertat de reunió i d’expressió política, i que demanin a Espanya l’alliberament dels deu ‘presos polítics’, que van tenir un judici exprés i una custòdia preventiva a la presó, amb la conseqüència que la seva participació en les eleccions no es podrà complir de manera justa’.

Els signants també reclamen als dirigents de les Nacions Unides, el Consell Europeu i la Comissió Europea que garanteixin que ‘no es prohibirà a ningú o a cap partit polític de participar a les eleccions de Catalunya, i que Espanya no dictarà quins programes electorals són acceptables’, i que proporcionin observadors internacionals acreditats ‘que garanteixin que les eleccions del 21 de desembre a Catalunya es puguin dur a terme de manera justa i honesta’.

Els acadèmics conclouen que ‘l’única solució pacífica del conflicte entre Espanya i Catalunya és la democràcia’. ‘És hora que les comunitats europees i internacionals confirmin la seva influència insistint que els ciutadans catalans tinguin la possibilitat d’expressar la seva opinió sobre el futur del seu país de manera lliure i democràtica sense por a les represàlies dels tribunals, de la policia o de militants d’extrema dreta’, sentencien.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any