Dos congressos alternatius exposen l’altra cara de la indústria mòbil

  • Avui i demà es fan a Barcelona el Mobile Social Congress i el Mobile Commons Congress

VilaWeb
Redacció
22.02.2016 - 22:00
Actualització: 22.02.2016 - 23:10

Paral·lelament al Mobile World Congress (MWC), enguany tot d’entitats, institucions i col·lectius han organitzat un complet programa de jornades alternatives a Barcelona mateix per a ensenyar l’altra cara de la mobilitat, l’electrònica i la tecnologia, i exposar-hi models més justs. Avui se’n fa una, el Mobile Social Congress, i demà al matí una altra, el Mobile Commons Congress.

L’ONG SETEM organitza al Casinet d’Hostafrancs l’anomenat Mobile Social Congress. La jornada és concebuda com una alternativa al MWC, que té una gran repercussió mediàtica internacional, ‘però alhora oculta les cares controvertides de la indústria del mòbil’. El congrés social vol aplegar ‘crítiques, denúncies i alternatives a la indústria electrònica global’ mitjançant taules rodones, projeccions audiovisuals, una fira d’alternatives, una ‘install party’ i una ‘restart party’.

A partir de les 16.00 s’hi projectaran els documentaris ‘Sang al mòbil’, ‘Explotació laboral, el preu real dels ordinadors barats’ i ‘Universitats i treball decent a la indústria electrònica’. L’activitat començarà a les 17.30 amb una conferència sobre programari lliure i xarxa oberta, amb l’escriptori de GNU/Linux KDE eV i la iniciativa Guifi.net de protagonistes; un debat amb membres d’Amnistia Internacional i la Xarxa d’Entitats per la República Democràtica del Congo, sobre l’origen dels minerals amb què es fan els mòbils; i la presentació del mòbil ètic i reciclable Fairphone i l’operadora alternativa Som Connexió. La UPC també hi parlarà de l’obsolescència programada i l’entitat organitzadora, SETEM, hi presentarà la seva tasca en favor dels drets laborals dels treballadors a les grans plantes de producció d’aparells mòbils i electrònics a la Xina, a través de la iniciativa europea Electronics Watch, a la qual s’acaba d’afiliar l’Ajuntament de Barcelona.

Sobre el Mobile Social Congress i Electronics Watch, en parlem aquesta setmana al programa ‘L’Internauta‘, amb Alba Trepat. Aquests últims anys també han passat pels micròfons del programa Miquel Ballester, de Fairphone; Mercè Botella i Andreu Camprubí, de Som Connexió; i Roger Baig, de Guifi.net.

I dimecres, el Mobile Commons Congress
Dimecres al matí, a la Universitat Politècnica de Catalunya es fa el Mobile Commons Congress, per a complementar el MWC ‘amb aportacions que parlen de límits de les tecnologies de la informació i la comunicació i de com condicionen cada vegada més les llibertats humanes, individuals i col·lectives’. A la jornada d’enguany es farà èmfasi en els sistemes tecnològics de gestió pro-comú, ‘orientats a la satisfacció de les necessitats de la col·lectivitat, amb un impacte social i ambiental positiu i basats en la cooperació i la participació horitzontal que fan que siguin sistemes que funcionen a una escala humana i local’.

De 9.00 a 16.00 parlaran al Campus Nord de la UPC experts en l’àmbit dels comuns, les xarxes col·laboratives, sostenibilitat i TIC, gènere i TIC i sobre el cicle de vida de l’alta tecnologia (des de l’extracció dels minerals fins a la reutilització i reciclatge), com ara Leandro Navarro, coordinador de la UPC en el projecte d’investigació europeu NetCommons.eu; Fermín Sánchez, coordinador del programa UPC-Reutilitza; Eva Vidal, directora acadèmica del Centre de Cooperació per al Desenvolupament; Milagros Sáinz, directora del grup de recerca sobre gènere i TIC de l’IN3; Wouter Tebbens, co-fundador i president del Free Knowledge Institute; Santiago Lamora, Xavier Bustamante i David Franquesa, del projecte eReuse.org; Mayo Fuster, directora d’investigació sobre l’economia de col·laboració a l’Internet Interdisciplinary Institute de la Universitat Oberta de Catalunya; Jorge L. Salcedo, investigador sobre la visibilitat dels actors polítics a la xarxa; i Raquel Nuñez, gestora de Reutilitza.cat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor