Davant la glacera de Pine Island, sota la massa de gel d’un iceberg que s’ha anat fonent fins a exposar la terra, ha aparegut una illa, que no és als mapes.

Els descobridors, científics de l’expedició PolarTREC embarcats a la zona, creuen que la massa de gel va formar part de la glacera Pine Island, un camp massiu de gel flotant que entra a l’oceà. El fet que s’hagi separat de la glacera pot ser una prova més de la reculada de les glaceres antàrtiques a causa de l’escalfament global.

Els científics l’han batejada com a illa Sif, anomenada així per la deessa nòrdica associada a la terra. Amb només uns tres-cents cinquanta metres de llarg, els científics han comprovat sobre el terreny que és formada majoritàriament per granit.

Jim Marschalek, estudiant de doctorat en Ciències de la Terra a l’Imperial College de Londres, i que participa en l’expedició, ha explicat: ‘No hi ha altres roques d’aflorament a setanta quilòmetres en cap direcció, de manera que aquesta ha estat una oportunitat especial’.

VilaWeb necessita el vostre suport

El dret d'informació és indiscutible i, en dies com aquests que vivim, que tothom hi pugui tenir accés és més necessari que mai. A VilaWeb treballem de sempre per donar la millor informació possible amb accés lliure, sense barreres de pagament. Simplement demanem als qui pugueu i vulgueu pagar que ens ajudeu fent-vos-en subscriptors, per poder garantir la continuïtat i la independència del diari.

Trobareu més informació sobre les subscripcions en aquesta pàgina.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb