Deneguen la nacionalitat espanyola a una dona perquè només domina el català

  • El tribunal diu que hi ha una "falta evident" d'integració a la societat, tot i que la dona fa gairebé trenta anys que viu a Santa Margalida (Mallorca)

VilaWeb
Redacció
19.02.2024 - 11:35
Actualització: 19.02.2024 - 12:24

L’Audiència espanyola ha denegat la nacionalitat a una veïna de Santa Margalida, que fa gairebé trenta anys que viu a Mallorca i que domina el català, perquè no té prou coneixement del castellà. La dona va presentar un recurs contra la denegació de la nacionalitat i ara el tribunal madrileny ha avalat la decisió administrativa, tot argumentant que el desconeixement del castellà és una “falta evident d’integració”.

Segons que ha avançat el Diario de Mallorca, la dona és d’origen africà i va arribar a Santa Margalida el 1996. Ara fa tres anys va demanar la nacionalitat i se li va denegar perquè en l’entrevista amb el jutge encarregat del registre civil, segons la sentència que ha consultat VilaWeb, no va justificar prou el grau d’integració i perquè no parla ni entén el castellà.

En el recurs, la dona va al·legar que domina el català, que és la llengua que fa servir per relacionar-se amb els veïns de Santa Margalida. De fet, argumenta que s’esperava que l’entrevista amb el jutge fos en català i no pas en castellà, fet que li va generar una situació d’estrès que la va deixar en blanc a l’hora de respondre.

“S’admet en la demanda que pot tenir algun problema en la compressió del castellà. Si bé es justifica per raons d’estrès o nerviosisme en el moment de realitzar l’entrevista, el que és versemblant i lògic en una persona que viu a les Illes Balears d’ençà de 1996, que mai ha residit a Espanya fora d’aquesta comunitat autònoma i, que l’idioma en el qual sempre ha parlat, amb el que es comunica amb els seus veïns i autoritats, és l’idioma oficial del català. Idioma amb el qual ella esperava que es fes l’entrevista”, diu la sentència.

En el seu expedient, la dona va aportar els certificats oficials de l’Ajuntament de Santa Margalida que acrediten que va fer uns quants cursos d’alfabetització en català i en castellà. Ara bé, el tribunal considera que els documents no són prova suficient, tenint en compte que no va saber respondre les preguntes del jutge.

“No és suficient amb els certificats de l’ajuntament que justifiquen que va assistir a cursos d’espanyol per estrangers en períodes posteriors a l’entrevista amb l’encarregat del registre civil, en la qual es va constatar un desconeixement absolut de l’idioma i la cultura espanyola. Per tant, no es pot apreciar que es compleixi el requisit suficient d’integració en la societat espanyola”, conclou l’Audiència.

La veïna de Santa Margalida encara pot presentar un recurs de cassació contra la sentència, en la qual se l’imposen també una part de les despeses judicials, amb un màxim de mil euros.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any