De l’acció democràtica a la intervenció artística: 55 urnes seran exposades a Brussel·les
La idea ha nascut del Comitè de Solidaritat de Catalunya Nord, que coordinarà el muntatge · Tots els beneficis aniran a parar a la caixa de solidaritat amb els represaliats

Per: Redacció


Aquesta funcionalitat és per als membres de la comunitat de VilaWeb. Si encara no en sou subscriptors, cliqueu en aquesta pàgina per veure'n els avantatges.


Aquesta funcionalitat és per als membres de la comunitat de VilaWeb. Si encara no en sou subscriptors, cliqueu en aquesta pàgina per veure'n els avantatges.

Fes-te subscriptor de VilaWeb
Les urnes van ser el símbol del combat democràtic del primer d’octubre i de les setmanes precedents. Tot un estat fou incapaç de caçar-les i aquell diumenge de tardor a la matinada van aparèixer als col·legis sortint de maleters de cotxes i portals de cases de tots els racons. Alçades com un trofeu, les llargues cues dels votants i els resistents que havien fet guàrdia tota la nit als col·legis, n’aplaudien l’arribada.
El divendres 15 de juny, l’església de Béguinage, a la plaça del mateix nom de Brussel·les, les urnes seran el punt de partida de l’obra de desenes d’artistes catalans i estrangers, en una exposició promoguda pel Comitè de Solidaritat de Catalunya Nord. Art i reivindicació, creació i transformació, pensament i combat, s’hi aplegaran de la mà de Joan Fontcuberta, Anna Llimós, Antoni Llena, Francesc Torres, Tom Carr, Lola Lasurt, Nora Ancarola, Pascal Comelade, Francesca Llopis, Franc Aleu i Claret Serrahima, entre més.
L’exposició ‘Urnes. 55 artistes per la llibertat’ farà la primera parada a Brussel·les, però ja té el bitllet comprat per a establir-se a Perpinyà, a partir del 31 d’agost, a la Casa de la Catalanitat. I a l’octubre anirà a Barcelona, abans de prosseguir el camí cap a València, Girona, Vic, Manresa i, potser, Ginebra i Berlín. Els promotors esperen poder anar concretant els espais i el calendari d’exposició, però ja anuncien que el catàleg –una altra obra artística de David Torrents– i cadascuna de les obres serviran finalment per a omplir la caixa de solidaritat. Tothom qui ha col·laborat amb l’exposició ho ha fet desinteressadament, del punt de vista econòmic, però amb molt d’interès polític i social. Quan s’acabi la ronda d’exposicions, les obres seran subhastades i els diners que se’n facin s’ingressaran a la caixa de solidaritat amb els represaliats polítics.

Els cinquanta-cinc artistes que hi han participat van rebre la idea amb interès i entusiasme. La proposta del Comitè de Solidaritat de Catalunya Nord consistia a fer una peça d’art a partir d’una urna del primer d’octubre. Els dos comissaris de l’exposició són: Fina Duran i Esteve Sabench. Duran diu a VilaWeb que : ‘El resultat és molt potent perquè els artistes han convertit una peça de plàstic en un missatge clar i contundent. Els tractaments que han donat a les urnes han estat molt diferents. Hi ha una diversitat molt suggeridora. I el conjunt de l’exposició dóna una idea d’aquesta connexió –que no és nova– entre l’art i les transformacions socials i polítiques.’
L’exposició de les urnes –passades per les mans i la ment dels cinquanta-cinc artistes– anirà acompanyada d’una selecció de fotografies que va fer Georges Bartoli, fotògraf de Le Monde, durant la jornada del primer d’octubre a Catalunya i les setmanes posteriors. També es projectarà un resum audiovisual dels fets de l’1-O. Així mateix, aquestes fotografies seran al catàleg de l’exposició, acompanyades de texts d’especialistes que analitzen els esdeveniments a partir de diverses perspectives. Tot plegat, renovarà la mirada del primer d’octubre amb les urnes, que ja són el símbol de la democràcia i el combat per la llibertat.

Comentaris
Els subscriptors de VilaWeb poden comentar aquesta notícia, o bé llegir els comentaris que hi han fet els altres subscriptors i debatre-la amb ells , clicant ací.
Si encara no sou subscriptors, us en podeu fer clicant ací.
S'ha afegit la noticia a Favorits