Obra de Francesca Llopis

Les urnes van ser el símbol del combat democràtic del primer d’octubre i de les setmanes precedents. Tot un estat fou incapaç de caçar-les i aquell diumenge de tardor a la matinada van aparèixer als col·legis sortint de maleters de cotxes i portals de cases de tots els racons. Alçades com un trofeu, les llargues cues dels votants i els resistents que havien fet guàrdia tota la nit als col·legis, n’aplaudien l’arribada.

El divendres 15 de juny, l’església de Béguinage, a la plaça del mateix nom de Brussel·les, les urnes seran el punt de partida de l’obra de desenes d’artistes catalans i estrangers, en una exposició promoguda pel Comitè de Solidaritat de Catalunya Nord. Art i reivindicació, creació i transformació, pensament i combat, s’hi aplegaran de la mà de Joan Fontcuberta, Anna Llimós, Antoni Llena, Francesc Torres, Tom Carr, Lola Lasurt, Nora Ancarola, Pascal Comelade, Francesca Llopis, Franc Aleu i Claret Serrahima, entre més.

L’exposició ‘Urnes. 55 artistes per la llibertat’ farà la primera parada a Brussel·les, però ja té el bitllet comprat per a establir-se a Perpinyà, a partir del 31 d’agost, a la Casa de la Catalanitat. I a l’octubre anirà a Barcelona, abans de prosseguir el camí cap a València, Girona, Vic, Manresa i, potser, Ginebra i Berlín. Els promotors esperen poder anar concretant els espais i el calendari d’exposició, però ja anuncien que el catàleg –una altra obra artística de David Torrents– i cadascuna de les obres serviran finalment per a omplir la caixa de solidaritat. Tothom qui ha col·laborat amb l’exposició ho ha fet desinteressadament, del punt de vista econòmic, però amb molt d’interès polític i social. Quan s’acabi la ronda d’exposicions, les obres seran subhastades i els diners que se’n facin s’ingressaran a la caixa de solidaritat amb els represaliats polítics.

Obra de Franc Aleu.

Els cinquanta-cinc artistes que hi han participat van rebre la idea amb interès i entusiasme. La proposta del Comitè de Solidaritat de Catalunya Nord consistia a fer una peça d’art a partir d’una urna del primer d’octubre. Els dos comissaris de l’exposició són: Fina Duran i Esteve Sabench. Duran diu a VilaWeb que : ‘El resultat és molt potent perquè els artistes han convertit una peça de plàstic en un missatge clar i contundent. Els tractaments que han donat a les urnes han estat molt diferents. Hi ha una diversitat molt suggeridora. I el conjunt de l’exposició dóna una idea d’aquesta connexió –que no és nova– entre l’art i les transformacions socials i polítiques.’

L’exposició de les urnes –passades per les mans i la ment dels cinquanta-cinc artistes– anirà acompanyada d’una selecció de fotografies que va fer Georges Bartoli, fotògraf de Le Monde, durant la jornada del primer d’octubre a Catalunya i les setmanes posteriors. També es projectarà un resum audiovisual dels fets de l’1-O. Així mateix, aquestes fotografies seran al catàleg de l’exposició, acompanyades de texts d’especialistes que analitzen els esdeveniments a partir de diverses perspectives. Tot plegat, renovarà la mirada del primer d’octubre amb les urnes, que ja són el símbol de la democràcia i el combat per la llibertat.

Fotografia de Georges Bartoli

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb