El Consell d’Europa avala en un informe el model lingüístic a Catalunya perquè ‘garanteix el coneixement tant del català com del castellà’. En el cinquè diagnòstic oficial sobre el grau de compliment d’Espanya de la Carta Europea de les Llengües Minoritàries, l’organisme destaca que l’alumnat al Principat acaba els estudis obligatoris amb un alt domini tant del català com del castellà.

A més, l’informe considera que la LOMCE – la llei educativa aprovada pel govern de Mariano Rajoy – ‘desafia’ el model lingüístic català. En altres àmbits, el punt feble en l’ús del català considera que és en l’àmbit de la justícia, en el qual apunta que el nombre de sentències en català ha disminuït i demana que es prenguin mesures al Principat, el País Valencià i a les Illes.

També demana que es millori l’ús del català en l’administració estatal en els territoris de parla catalana i en el cas concret de la Franja, recomana de manera immediata que la denominació català sigui inclosa en l’estatut aragonès.

En el cas del País Valencià, demana, a més, que es prenguin les mesures necessàries perquè el català estigui a l’abast en tots els nivells de l’ensenyament i també reclama que es prenguin mesures urgents per a protegir i promoure el català al Carxe. En un àmbit més general, el Consell d’Europa també insta Espanya a reforçar l’ús de les llengües cooficials per preservar-les.

 

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.