El congrés espanyol avala la ILP per a regularitzar immigrants sense papers amb l’única oposició de Vox

  • PP, PSOE, Sumar, ERC i Junts fan costat a la proposta impulsada per associacions socials i religioses

VilaWeb
ACN
09.04.2024 - 22:01
Actualització: 09.04.2024 - 23:03

El congrés espanyol ha avalat per àmplia majoria la presa en consideració de la proposició de llei d’iniciativa popular (ILP) per a “una regulació extraordinària per a persones estrangeres a Espanya”. La proposta, que pretén de cercar mecanismes que garanteixin que els immigrants puguin sortir de la situació de falta de drets, ha estat impulsada per centenars d’entitats socials i religioses com Càritas. Finalment, el text ha tingut els suports de 310 diputats del PP, el PSOE, Sumar, Junts i ERC, entre d’altres. En contra hi han votat els 33 representants de Vox. La formació de Santiago Abascal ha carregat contra la iniciativa avisant que pot causar un “efecte crida” a la immigració il·legal.

La norma, que cerca de fer un reial decret per fer una regularització extraordinària dels immigrants arribats a l’estat espanyol fins el novembre de 2021, ha reunit 700.000 firmes. Aquesta setmana, la Conferència Espanyola de Religiosos, Càritas, el departament de Migracions de la Conferència Episcopal Espanyola i la Xarxa d’Entitats per al Desenvolupament Solidari (REDES) van fer públic un comunicat on demanaven als grups polítics el suport a la proposta i alertaven del risc que decaigués. Des del PP, Sofía Acedo ha agraït l’esforç que han fet les entitats socials i religioses, especialment Càritas, per impulsar la ILP. “Obrir el debat (sobre la regularització) ens permetria retratar el govern”, ha explicat. A parer seu, hi ha un cert descontrol a l’estat que impedeix saber quantes persones hi ha en situació irregular. “S’ha d’anar contra les màfies i ser contundents”, ha lamentat abans de dir que aquest fenomen està en auge des de fa anys davant la inacció del govern espanyol.

Pel PSOE, la diputada Elisa Garrido ha retret a Vox que s’oposi a la ILP malgrat que molts dels seus membres i dirigents -ha citat a Javier Ortega Smith- tenen noms estrangers que venen de persones migrants. Així mateix, ha apostat per reforçar la migració “regulada, ordenada i segura” amb drets laborals pels quals arriben. Des de Sumar, la diputada Gala Pin ha dit que l’arribada de la ILP suposa una victòria dels “ningú” i de la democràcia i ha aprofitat el debat per demanar un alto-el-foc a Palestina. Des d’ERC, Jordi Salvador ha dit que la iniciativa permetrà de millorar la vida de moltes persones gràcies a les firmes de centenars de milers de persones, associacions, entitats i partits. A parer seu, no permetre l’aprovació de la ILP suposaria un “aberració democràtica”. “No podem permetre que milers de persones visquin en les pitjors condicions per la seva situació administrativa”, ha argumentat.

Per part de Junts, el diputat Josep Maria Cervera ha afirmat que la delegació de les competències de migració a Catalunya permetria una millor gestió d’aquest fenomen que faria innecessàries aquestes regularitzacions en massa. D’altra banda, ha dit que avalen la ILP per respecte als drets humans i amb l’objectiu de posicionar-se definitivament més endavant.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any