Conflicte diplomàtic entre Espanya i Eslovènia pel suport de Milan Kučan a l’independentisme

  • L'ambaixador espanyol a Eslovènia critica amb duresa l'ex-president eslovè en una carta a la qual ha pogut accedir VilaWeb

VilaWeb
Redacció
29.12.2017 - 14:33
Actualització: 06.04.2019 - 18:17

Les simpaties de l’ex-president eslovè Milan Kučan cap al procés català han irritat la diplomàcia espanyola. Fins al punt que l’ambaixador espanyol al país balcànic, José Luis de la Peña, va decidir d’enviar una carta a Kučan, autoritat moral i política al país després d’haver-lo portat a la independència el 1992.

L’origen de la polèmica va ser una taula rodona sobre la situació política a Catalunya organitzada per Forum 21, una societat presidida per Kučan. Va ser a Ljubljana, el 14 de desembre, pocs dies abans de les eleccions del 21 de desembre. De les conclusions extretes en el debat, en el qual va participar l’eurodiputat català Ramon Tremosa, Kučan es va comprometre a enviar una carta a l’ambaixador espanyol. I així ho va fer, públicament, als diaris Dnevnik i Mladina.

Kučan feia seves les conclusions del debat i denunciava l’existència de presos polítics: ‘Són víctimes de la repressió perquè, d’acord amb el mandat assumit el 2015, van intentar dur a terme democràticament un referèndum d’autodeterminació.’ També demanava que en la campanya electoral es respectessin els drets de tots els partits polítics, que el resultat de les eleccions fos reconegut pels implicats i que, d’allí, en sorgís un diàleg polític.

Aquests comentaris no van agradar gens a l’estat espanyol i, pocs dies més tard, l’ambaixador José Luis de la Peña, va contestar a Kučan amb una carta amb data del 18 de desembre a la qual ha tingut accés VilaWeb. És poc freqüent que un ambaixador faci públics retrets contra polítics del país amfitrió, i més si tenim en compte la reputació de Kučan. Diu que es veu obligat a respondre per la ‘gravetat de les afirmacions’, les quals considera ‘inacceptables’. El to és dur: ‘Donats els vostres evidents prejudicis sobre l’assumpte, crec que no val la pena estendre’m a respondre una per una a totes les vostres afirmacions i acusacions. Però sí que us diré, senyor president, que totes les eleccions que han tingut lloc a Espanya els últims quaranta anys, incloses les catalanes, han estat democràtiques, transparents i exemplars, els resultats han estat escrupolosament respectats.’

Sobre l’afirmació de Kučan que hi ha presos polítics, De la Peña diu que ‘és una temeritat sense fonaments que no pot explicar-se més enllà de la més absoluta ignorància en el dret’.

I, al final, amenaça dient que actituds com la seva poden malmetre les relacions entre l’estat espanyol i Eslovènia: ‘Em temo que, amb la vostra actitud a propòsit de Catalunya, no contribuïu positivament a aquesta bona relació, sinó que la poseu en perill’.

Kučan replica
De manera breu, l’ex-president eslovè va tornar-li a respondre. De primeres, li diu que la transició espanyola de la dictadura franquista a la democràcia va ser ‘exemplar’, però remarca que cap país no té la llicència de la democràcia. ‘La democràcia s’ha de demostrar i confirmar contínuament’, per això creu que després de les eleccions Rajoy té una oportunitat per a demostrar la seva democràcia: ‘No amb violència policíaca, no amb la criminalització de l’oposició de l’oposició política, no amb les presons, no amb els tribunals, sinó amb el diàleg.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any