La Comissió de la Dignitat presenta un recurs per a exigir el retorn dels papers de Salamanca pendents

  • La demanda inclou documents de la Comissaria d'Ordre Públic, la maçoneria catalana, justícia i dels quaranta-set ajuntaments

VilaWeb
ACN
31.10.2023 - 13:44
Actualització: 31.10.2023 - 18:02

La Comissió de la Dignitat ha presentat un recurs contenciós administratiu a l’Audiència Nacional espanyola per reclamar el retorn definitiu dels documents de Salamanca pendents. La petició demana la transferència de la documentació a la Generalitat de la Comissaria d’Ordre Públic de Catalunya, la de la maçoneria catalana —l’última de particulars i entitats privades que queda pendent—, la de justícia —una competència de la Generalitat republicana que inclou, per exemple, indults signats per Companys— i la dels quaranta-set ajuntaments catalans.

En el mateix text, es demana la compareixença de la Generalitat com a part interessada en la comissió mixta amb el Ministeri de Cultura espanyol. La Comissió de la Dignitat espera que el govern reclami també la documentació d’uns quants departaments del govern català del període republicà requisat per les tropes franquistes el 1939 i localitzats a l’Arxiu de l’Exèrcit d’Àvila.

El juny passat, l’entitat va presentar un requeriment d’inactivitat que el Ministeri de Cultura tenia tres mesos per respondre. Superat el període i sense haver rebut resposta, la Comissió ha presentat un recurs contenciós administratiu al departament de Miquel Iceta.

El text reclama el compliment de la transferència de documentació a la Generalitat en compliment de la llei de retorn 21/2005 pel que fa a la Documentació de la Comissaria d’Ordre Públic de Catalunya, que una sentència de l’Audiència Nacional del 2008 i del Suprem del 2010 van establir que havia de ser transferida.

En un comunicat, la Comissió de la Dignitat lamenten que Iceta sigui “tan poc sensible” a l’hora de completar la restitució d’una injustícia reconeguda per una llei. “Fa vuitanta-tres anys que l’estat amb la seva actitud obstructiva manté la impunitat. El govern espanyol té el deure de reparar-les retornant-los la documentació que els va requisar el 1939 per la força de les armes”, diu l’entitat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor