Clam per un homenatge de València a Estellés en el lliurament dels premis literaris Ciutat de València

  • Juli Capilla, guardonat amb el premi d'assaig, ha demanat en el seu discurs a la batllessa què pensa fer la ciutat per celebrar el centenari de l'autor

VilaWeb
La batllessa de València, d'esquena, escolta el discurs de Juli Capilla (fotografia: Prats i Camps).
Esperança Camps Barber
31.01.2024 - 13:14
Actualització: 31.01.2024 - 19:47

El lliurament dels premis Ciutat de València s’ha convertit en un acte de reivindicació del centenari del naixement de Vicent Andrés Estellés. L’han presidit la batllessa, María José Català, i el regidor de Cultura, José Luis Moreno, que ha fet tot el discurs preliminar en castellà.

Després del lliurament dels guardons de poesia, narrativa, teatre i assaig tant en català com en castellà, el periodista i escriptor Juli Capilla ha parlat en nom dels premiats. Després d’agrair el reconeixement s’ha adreçat directament a la batllessa i li ha demanat si l’àrea de Cultura pensa celebrar l’any del centenari del naixement de Vicent Andrés Estellés.

“Estellés és un dels poetes que més va estimar i que més va escriure sobre la nostra ciutat. I li hem de fer justícia. Hem d’estar a l’altura de la seua obra i del seu llegat literari”, ha dit Capilla, que ha recordat que ha estat el poeta valencià més important d’ençà d’Ausiàs Marc. A continuació, ha recordat que una desena d’associacions cíviques agrupades amb el nom de Coordinadora Profundació Estellés havien programat tot d’activitats per a celebrar-ho, i que també la Diputació de València i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua han anunciat actes.

Tot seguit, ha recordat episodis que ha qualificat de lamentables en l’àmbit de la cultura. “La censura i el boicot a autors emblemàtics com ara Joan Fuster, Carles Salvador o Vicent Andrés Estellés, i de publicacions tan honorables com el Temps, Saó i Camacuc, entre altres, només responen a actituds intolerants de caràcter feixista que no podem consentir”, ha dit. I ha recordat que els escriptors tenen l’obligació moral de denunciar aquests actes públicament i sistemàticament. “Altrament, el silenci seria un símptoma de complicitat vergonyós que no volem i no ens podem permetre.”

Amb Las Provincias

En acabar el discurs, María José Català, que ha fet mitja intervenció en català i mitja en castellà, ha dit que volia respondre la pregunta de Capilla. De manera difusa, sense donar detalls ni terminis, ha explicat que hi treballaven amb la Generalitat. “I no només amb les administracions, sinó també amb entitats de reconegut pes cultural, periodístic en aquest cas, com el diari Las Provincias, en el qual Vicent Andrés Estellés va tenir un paper fonamental al llarg de la seua vida. Treballem perquè tota la projecció de la seua obra i el seu paper siga reconegut en tots els seus vessants.”

La batllessa ha eludit d’aquesta manera tan cruel que Estellés fou acomiadat d’aquest diari de la família Doménech l’any 1978, quan li fou atorgat el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes.

Ja fa quaranta-un anys que es lliuren els Premis Ciutat de València. Enguany Jovi Lozano-Seser ha obtingut el premi de narrativa Isabel de Villena per la novel·la Assegut a la dreta del pare. José Ángel García Caballero ha guanyat el de poesia Maria Beneyto per l’obra Canvi de mans. Manuel Dueso Almirall ha recollit el de teatre Eduard Escalante per l’obra L’encant de les nenes. Juli Capilla ha guanyat el d’assaig Josep Vicent Marqués per La terra i la paraula.

La batllessa ha anunciat que, en una nova convocatòria dels premis, s’hi incorporaria la modalitat de còmic.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any