Les cinc claus de l’augment de preus de l’abril

  • L'IPC general puja fins al 3,3% interanual, segons l'avanç de l'INE · En canvi, el subjacent es modera: baixa de 4 dècimes, fins al 2,9% · Preocupa l'augment que pot tenir el mes vinent, perquè al maig de l'any passat l'augment va ser nul

Jordi Goula
29.04.2024 - 19:55
VilaWeb

La inflació anual estimada de l’IPC l’abril del 2024 és del 3,3%, d’acord amb l’indicador avançat elaborat per l’INE. Aquest indicador proporciona un avanç de l’IPC que, si es confirma, significaria un augment d’una dècima en la seva taxa anual, atès que el mes de març aquesta variació va ser del 3,2%. Aquesta evolució respon, principalment, a la pujada dels preus del gas, enfront de la baixada de l’abril del 2023, i a l’augment dels preus de l’alimentació, més alt que no pas el de l’any passat. També, encara que en un grau més baix, als preus de l’electricitat, que baixen, si bé menys que en el mateix mes de l’any anterior. En sentit contrari, destaca la baixada dels preus de lleure i cultura, que van pujar l’abril del 2023.

Per la seva banda, la taxa de variació anual estimada de la inflació subjacent (índex general sense aliments no elaborats ni productes energètics) disminueix quatre dècimes, fins el 2,9%. Els preus de consum registren a l’abril una taxa del 0,7% respecte del mes de març, segons l’indicador avançat de l’IPC. I, finalment, la taxa de variació anual estimada de l’IPCA (IPC harmonitzat que es fa servir com a comparatiu amb la resta de països) se situa en el 3,4%, una dècima per sobre de la registrada el mes anterior.

Fins aquí, la nota oficial de l’Institut d’Estatística espanyol. Però, tot i les poques dades que aporta, ja es poden avançar algunes conclusions inicials.

La primera és que l’IPC interanual puja per segon mes consecutiu i se situa en el 3,3%, després de dos augments mensuals importants, del 0,8% i del 0,7%, respectivament. En aquest darrer augment, hi té un pes important el fet que l’abril de l’any passat el gas natural presentés una baixada extraordinària del 10% mensual en l’IPC. Recordem que el primer d’abril de 2023 el BOE va reduir la Tarifa d’Últim Recurs de gas natural, amb una rebaixa mitjana d’un 29,9% respecte de l’anterior revisió de gener. I això, com és lògic, s’ha notat aquest mes, en sentit contrari, dins l’índex. Però, malgrat aquest punt, els augments semblen globalment molt alts.

La segona és que l’IPC general torna a situar-se més amunt que el subjacent, un fet que no passava d’ençà del desembre del 2022, si bé en aquell moment eren en un nivell molt més alt, atès que el general va baixar del 6,8% al 4,7% i el subjacent va pujar del 6,3% al 7,0%. De llavors ençà, han tingut un pes més elevat els productes en teoria menys volàtils, en el si global dels preus, malgrat el comportament també alcista dels aliments. D’alguna manera, es podria dir que ara es torna a una certa normalitat, en aquest sentit.

La tercera va lligada a aquesta última. L’INE parla de preus dels aliments que han pujat més que l’abril del 2023. Llavors, van pujar d’un 0,3%, la qual cosa vol dir que la pujada d’ara haurà estat superior. Quan tinguem l’índex definitiu a mitjan mes, veurem en quins productes hi ha hagut l’augment.

Un quart aspecte és que la moderació en la inflació subjacent demostra que es van consolidant els preus dels productes de consum menys volàtils i que desacceleren el creixement. També apunta que els temuts efectes de segona volta (salaris) no tenen la importància que es podia suposar en un començament.

Un cinquè aspecte que cal destacar és que ja fa dos mesos que l’evolució dels preus generals va en sentit contrari a la que segueixen a Europa. Al gener, la diferència entre ambdós índexs va ser nul·la; al febrer, va ser de dues dècimes per sobre, i al març, ja va pujar fins a vuit dècimes. Veurem que haurà passat a l’abril a la zona euro, però no seria estrany que s’hagués ampliat la diferència. De moment, avui només coneixem el cas d’Alemanya, on l’IPC preliminar es manté en el 2,2%, de manera que millora el 2,3% previst.

En aquest sentit, el Col·legi d’Economistes de Catalunya (CEC) veu amb preocupació la inèrcia de la inflació d’ençà del començament del 2024, en què hi ha hagut pujades intermensuals continuades. Aquestes dades “ens situen fora de la línia que segueixen els països de l’eurozona, que van en el camí de la moderació”, ha comentat el degà de l’entitat, Carlos Puig de Travy. I ha afegit: “L’estratègia del govern estatal de tornar de cop a un IVA del 21% en la factura de la llum ha estat arriscada i, segurament, té un impacte negatiu. S’hauria pogut fer de manera progressiva.”

En canvi, com era d’esperar, la valoració oficial ha estat molt positiva. El ministre d’Economia espanyol, Carlos Cuerpo, ha qualificat la dada de “molt bona” i hi veu “un senyal positiu perquè anem avançant, progressant en aquesta moderació progressiva dels preus, tal com també preveu el mateix Banc d’Espanya per a enguany i per a l’any que ve”. També ha afegit que “aquesta moderació de preus és compatible amb una evolució del creixement molt sostinguda i molt robusta”. I ha recordat que demà sortirà la dada avançada del PIB del primer trimestre a l’estat espanyol, sobre la qual s’ha mostrat confiat i ha dit que portarà “bones notícies”.

Però més enllà del que pugui dir el ministre espanyol, hi ha un darrer punt que no es pot deixar passar per alt. És el fet que el mes de maig de l’any passat, que serà la referència vinent, l’IPC va presentar un augment nul. Això vol dir que, sigui quina sigui la pujada aquest mes de maig, l’IPC farà un salt cap amunt que serà tan important com ho serà el que assenyali l’increment mensual. Per tant, és molt probable que al maig ens enduguem una sorpresa negativa i ens allunyem una mica més de la mitjana dels nostres veïns.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor