Catalunya Sí que es Pot: relacions enverinades a dos mesos de l’1-O

  • La situació d'una treballadora contractada per Podem enrareix més les relacions dins del grup

VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
18.07.2017 - 22:00
Actualització: 19.07.2017 - 08:41

El camí cap al referèndum sobre la independència ha acabat trencant el grup de Catalunya Sí que es Pot. No pas de manera formal, al parlament, però sí des del punt de vista de la unitat de discurs i de la confiança entre els membres dels partits que integren la coalició (Podem, ICV i EUiA). Però l’1-O no és pas l’única raó de desavinença. Les divergències polítiques són com més va més visibles a la xarxa, i es traslladen també a les relacions internes, que s’han arribat a enverinar aquestes últimes setmanes.

Fins al punt que la diputada de Podem Àngels Martínez, en una conversa amb VilaWeb, s’ha declarat preocupada per la situació laboral d’una de les treballadores del grup parlamentari, que va substituir com a assessora Marc Bertomeu, acomiadat d’aquesta funció per part de la direcció de Podem Catalunya.

La situació d’una treballadora contractada per Podem
Els diputats d’ICV es van queixar que aquesta decisió no s’hagués pres ‘col·lectivament’, i des d’aleshores el portaveu del grup, Joan Coscubiela, ha posat entrebancs a la feina de la nova treballadora, segons que explica la diputada. Quins entrebancs? Per exemple, no poder disposar de l’espai de treball que tenia abans Marc Bertomeu, de manera que ara ha de fer la feina al despatx d’Àngels Martínez; o que no tingui accés a la intranet, ni disposi d’una acreditació permanent per al Parlament de Catalunya, per impediment de Coscubiela, i cada vegada que va a la cambra a treballar algun diputat del grup hagi de fer-li l’acreditació.

Quins motius hi ha per a procedir d’aquesta manera? Segons fonts pròximes a la direcció del grup de CSQP consultades per VilaWeb, aquesta treballadora ‘no treballa’ per al grup, i s’ha decidit de no substituir Marc Bertomeu fins que no es resolgui el seu acomiadament. Tant ella com Bertomeu havien estat contractats per Podem, però la resta del grup no ha estat d’acord amb el relleu. Les fonts de Podem (la formació que contracta la treballadora com a assessora) consultades afirmen que Coscubiela no els va donar cap explicació sobre aquest tracte.

‘Estic molt preocupada per les condicions de feina d’aquesta companya’, diu Àngels Martínez, que explica també que, des d’aleshores, ara fa dos mesos, el grup parlamentari no s’ha tornat a reunir. Les desavinences entre Martínez i Coscubiela vénen de fa uns quants mesos, quan el portaveu parlamentari va arribar a dir d’ella, en unes declaracions a Catalunya Ràdio: ‘Una persona que no sol venir a les reunions del grup, que no fa la feina, que no participa, que no explica les coses, es desautoritza tota sola.’ Aquestes declaracions arribaven poc després del gest de Martínez en què va trencar la disciplina de vot per votar a favor d’una esmena al pressupost per a garantir recursos al referèndum. Arran d’aquell cas, alguns membres del grup van arribar a demanar que fos rellevada.

Divergència sobre l’1-O
Les últimes reunions que s’han fet són de la direcció de grup parlamentari, on es tracten les qüestions del dia a dia. Serà en una reunió de grup, diuen les fonts consultades per VilaWeb, on s’haurà de tractar el posicionament que haurà de tenir Catalunya Sí que es Pot respecte de la llei del referèndum i la llei de transitorietat, quan s’hagin de votar.

I les posicions, aquí, poden ser divergents, com s’ha pogut veure amb relació al referèndum, en què les discrepàncies s’han fet públiques, sobretot a la xarxa. És sobre aquesta qüestió que es veu més clarament com topen dos punts de vista, fonamentalment: el de Podem, que amb algunes reserves ha decidit donar suport al referèndum de l’1-O i que manté una posició més oberta sobre els passos que es fan en relació amb el procés, i la que representa ICV, més crítica i molt més distant respecte de l’1-O.

L’últim cas en què s’han vist aquestes desavinences ha estat arran de la publicació d’un manifest de personalitats pròximes a ICV, que, presentant-se com a membres de Catalunya en Comú, atacaven el referèndum. El diputat de CSQP i membre de Podem Joan Giner qüestionava aquest posicionament, i ràpidament Lluís Rabell el desautoritzava:

El desacord fa mesos que dura. Els diputats de Podem i Joan Josep Nuet, d’EUiA, van assistir a l’acte al parlament en què els diputats de Junts pel Sí i la CUP explicaven els detalls de la llei del referèndum. Ni Coscubiela ni Rabell no hi van anar; i Coscubiela, portaveu de CSQP, va dir que els qui hi havien anat, ho havien fet a títol personal. Fachin li responia així a Twitter:

I, per exemple, el mes passat, Lluís Rabell esgrimia un article del catedràtic de dret constitucional Xavier Arbós a La Vanguardia, que fonamentava la reflexió en l’article 2 de la constitució espanyola –el que parla de ‘la indivisible unitat d’Espanya’–, per dir que la unilateralitat del referèndum i de la independència era il·legal.

Fachin va recordar a Rabell la tutela militar amb què es va redactar aquest article l’any 1978.

Són alguns exemples de topades públiques entre membres del grup (ací en podeu veure més). Entre els membres de CSQP, es va assumint, a mesura que s’acosta el moment en què s’hauran de sotmetre a votació qüestions fonamentals per al camí al referèndum i el procés constituent, que els desacords es faran visibles també en forma de vots divergents entre uns diputats i uns altres. Catalunya Sí que es Pot ha aconseguit de mantenir-se formalment unit com a grup, però a la pràctica està cada vegada més dividit internament.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any