El Parlament Europeu comprova el nerviosisme espanyol per a censurar l’informe que parla del Catalangate

  • El PSOE s'alia amb la dreta i l'extrema dreta espanyoles per a retallar les referències al Catalangate en l'informe sobre el cas Pegasus

VilaWeb
Redacció / ACN
09.03.2023 - 12:26
Actualització: 09.03.2023 - 14:04

PSOE, PP, Cs i Vox volen censurar les parts de l‘informe del comitè de l’Eurocambra que investiga l’ús de Pegasus a la UE que fan referència al Catalangate. En les esmenes presentades a l’esborrany inicial de l’informe, que s’han debatut avui al comitè, els quatre partits espanyols pretenen rebaixar o qüestionar l’espionatge contra l’independentisme, com ja va avançar VilaWeb, mentre Junts i ERC volen afegir-hi més precisions. Entre les 1.281 esmenes presentades al document hi ha de PSOE, PP, Ciutadans i Vox per eliminar les referències als 65 espiats i als processos judicials iniciats a diferents països de la UE. 

És així com els partits espanyols volen diluir les referències a l’espionatge contra l’independentisme català: El PSOE vol afegir una esmena que digui que aquest espionatge és “presumpte”, i que afegeixi les mesures que han pres les autoritats espanyoles des de les revelacions de Citizen Lab, tot passant per alt la negativa del seu partit a crear una comissió d’investigació a les corts espanyoles. El PSOE també vol eliminar que un dels grups “clau” de l’espionatge eren eurodiputats independentistes. I volen afegir més referències al suposat espionatge (no certificat per Citizen Lab ni per cap altra organització independent, aliena al govern espanyol) de membres del govern espanyol.

Les esmenes presentades pel PP volen afegir que l’espionatge es va fer “coincidint amb el referèndum il·legal sobre la independència que va causar greus desordres” i també volen incloure que l’independentisme català té relació amb Rússia. Per la seva banda, Ciutadans vol que el text qüestioni la investigació de Citizen Lab i afegeix que “alguns acadèmics” han detectat “anomalies” en la metodologia, tot fent referència a un informe d’un investigador que va acabar expulsat de la universitat, a Arizona, per haver escampat mentides sobre el cas. Ciutadans també vol que l’informe digui que el terme Catalangate és propaganda. I Vox vol incloure que els eurodiputats de Junts espiats, Carles Puigdemont i Toni Comín, són “fugitius de la justícia per haver volgut fer un cop d’estat”.

La ponent lamenta el paper dels partits espanyols

El debat a les esmenes l’ha obert l’eurodiputada del grup Renew (on hi ha Ciutadans) i ponent de l’informe sobre l’ús de programes d’espionatge, Sophia In’t Veld, que ha criticat l’actitud dels partits espanyols. “Hi ha esmenes que pretenen eliminar parts de l’informe, sobretot aquelles que són crítiques amb un país o un govern”. En aquest sentit, l’eurodiputada neerlandesa ha subratllat que cal fixar-se “més en els principis que no pas en la política” i ha reclamat una actitud ferma per part dels partits davant les recomanacions que puguin sortir de l’informe.

De fet, In’t Veld ha recordat que tot el que surti del comitè Pegasus seran “recomanacions polítiques i no legislació”. Per altra banda, la dirigent holandesa veu contradictori que alguns grups polítics defensin que cal actuar, però a l’hora de la veritat no moguin fitxa. “No podem dir que l’espionatge és un problema però després no emetre recomanacions”, ha apuntat.

Ha reconegut que ha rebut “pressions considerables per part d’estats membres” a l’hora d’impulsar el comitè Pegasus. No obstant això, s’ha mostrat decidida a presentar un informe definitiu a final d’abril que inclogui el màxim d’informació possible. “No comprometré tot el document per tenir la signatura de tothom; […] tots hem de fer front a veritats incòmodes”, ha conclòs.

Puigdemont critica la manca de control

Carles Puigdemont ha intervingut al debat subratllant el perill de Pegasus i la manca de control que hi ha avui dia sobre el seu ús. “El programa pot ser utilitzat pels estats, però no hi ha cap prova que demostri que pugui ser objecte de control, i això és la base de l’amenaça”, ha defensat.

Puigdemont també ha posat de manifest que la seguretat nacional “no pot ser la quartada” per facilitar “l’ús sistèmic i sense control” de programes d’espionatge i ha reiterat que programaris com Pegasus “no son compatibles amb la carta dels drets fonamentals de la Unió Europea”. Malgrat tot, veu l’informe com “un raig d’esperança” per a tots aquells ciutadans “preocupats per la salut de la UE”.

En la mateixa línia que Puigdemont s’han expressat membres de grups com els Verds o l’Esquerra, molt crítics amb les posicions dels partits més conservadors. La portaveu dels Verds, Hannah Neumann, ha remarcat que l’ús de programes d’espionatge a la Unió Europea està “fora de control” i ha lamentat la manca de cooperació per part de diversos estats en la investigació de l’escàndol. Davant el context actual, Neumann ha continuat defensat la necessitat que existeixi una moratòria per a l’ús d’eines com Pegasus fins que no existeixi una legislació “clara”.

Els conservadors, socialistes… i Jordi Cañas

Si bé diverses formacions conservadores han defensat l’ús il·legítim de programari d’espionatge, també han argumentat que cal preservar la seguretat nacional. “No podem demanar una moratòria a la vigilància”, ha assenyalat el portaveu dels populars, Vladimir Bilcik, qui ha defensat que aquests programes s’han de poder utilitzar “en casos concrets”.

Des del grup socialista també han apuntat en la mateixa direcció, remarcant que cal “trobar un equilibri” entre preservar la seguretat nacional i el respecte als drets individuals. En el debat, a més, també s’ha parlat de no posar tots els estats al mateix sac. Així ho ha defensat el portaveu del grup socialista, l’espanyol Ignacio García del Blanco, que ha dit que casos com els de Polònia o Hongria són molt més severs que la situació a l’estat espanyol.

Per altra banda, el portaveu i eurodiputat de Ciutadans, Jordi Cañas, ha posat en dubte la veracitat del darrer informe presentat per la ponent, argumentant que partia d’unes idees prefixades. “Quan un confon la veritat amb les idees que defensa, cal veure que són coses diferents”, ha dit.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any