Català nega que Fira València fóra un instrument del PP i diu: “Mai ho he aprofitat per a la meua activitat privada”

  • Defèn que des del "minut un" va demanar al PP el pagament del deute per la celebració del seu Congrés Nacional en 2008

VilaWeb
Redacció
05.10.2017 - 16:50

Defèn que des del “minut un” va demanar al PP el pagament del deute per la celebració del seu Congrés Nacional en 2008

VALÈNCIA, 5 (EUROPA PRESS)

L’expresident del Comité Executiu de Fira València durant els anys 1999-2013, Alberto Català, ha negat este dijous que la institució fóra un instrument del PP i d’Orange Market –com l’ha acusat el diputat del PSPV José Muñoz–, ja que ha subratllat que la institució “seguia el seu rumb” que estava marcat pels òrgans de govern.

Així mateix, ha rebutjat haver utilitzat l’activitat del recinte per al seu propi benefici ni ha utilitzat la targeta que tenia per a despeses de representació per a assumptes personals. “Mai he aprofitat l’activitat firal per a la meua activitat privada”, ha remarcat per a insistir que “tot passava per un control pressupostari”.

Així ho ha indicat Català en una compareixença en la Comissió de les Corts que investiga la gestió general de les institucions firals a la Comunitat Valenciana, en ser preguntat pel PSPV sobre si Fira València era “un instrument del PP” després d’haver sigut utilitzada per a celebració del Congrés del PP de 2008 i no haver-se pagat la factura fins a fa unes setmanes i per haver contractat l’empresa Orange Market, vinculada amb el presumpte finançament il·legal del PP.

Català ha negat este extrem i ha posat l’accent que la fira és una institució que “ha seguit el seu rumb i els seus plans de negoci” que estava marcat pels òrgans de govern i les creences dels seus directius. Així mateix, ha justificat els diferents viatges realitzats per qüestions de promoció que és “la matèria primera d’una fira” i el 40% dels gastos de la Fira.

En la seua intervenció, ha defès la urgència de l’ampliació i modernització del recinte com a conseqüència que era una demanda dels sectors econòmics i que “ningú dubtava de la tornada que tenia l’activitat firal”. “La necessitat de l’ampliació era una olla de pressió” i era “difícil sostindre la pressió dels sectors que estaven en un procés de creixement”, ha puntualitzat, per a indicar que Ascer -la patronal ceràmica- els va amenaçar amb escometre l’obra o se n’anava a exposar un altre recinte.

A més, ha justificat que l’operació tenia una “tornada” per a la ciutat perquè “si la inversió va ser de 1.000 milions a pagar en 25 anys, amb una tornada de 7.100 milions en 10 anys, en 25 anys serà de 14.000 milions”, ha destacat.

Ha explicat que entre l’any 2000-2007 s’inicia una carrera de competència entre recintes amb un creixement “importantíssim” de negoci i d’ingressos on hi havia molta activitat. Després d’esta etapa d’expansió, ha recordat que va arribar una crisi “monumental” però que al principi es pensava que duraria dos anys i que, en canvi, va ser “molt profunda” –especialment per als seus principals sectors com la ceràmica, el moble o la il·luminació– i “de canvis de les regles de comerç” que els van perjudicar “moltíssim”.

Eixa demanda dels sectors, ha comentat, va ser el que va comportar que l’obra es fera per fases i no hi haguera temps per a analitzar amb profunditat els projectes. “S’inicia una carrera de creixement a Madrid, Barcelona, Bilbao i València perquè algú va donar l’engegada de la carrera pel mercat firal i València no podia perdre eixa carrera”, ha defès.

Català ha subratllat que durant la crisi, la institució va prendre mesures per a ajudar els sectors i, en este punt, ha assenyalat que en el Patronat de juny de 2009 per “un autèntic clam” es va prendre la decisió de baixar els preus per metre quadrat per als expositors i mantindre el veto a clients asiàtics que no oferia, garanties “àdhuc entrant en pèrdues”. “Teníem voluntat d’afrontar la crisi amb una prioritat: ajudar els sectors empresarials”, ha reiterat.

CONGRÉS NACIONAL DEL PP

Català ha negat que s’escometeren certes obres de l’ampliació per compromisos electorals, sinó que era “una necessitat del pla de negoci”. També, ha comentat que la contractació d’Orange Market per a la realització d’alguns treballs va ser perquè era la millor companyia de comunicació i màrqueting de València”, per la qual cosa se li va caure “el món als peus” quan va saltar el cas Gürtel i es va detindre als principals dirigents de l’empresa.

En este punt, ha defès que per al PP per la celebració del seu Congrés Nacional de 2008 “no se li va perdonar res” i des del “minut un” es va reclamar el pagament de la cita. “Ho he reclamat des del minut un i he tingut reunions a Madrid molt violentes. Vam barallar molt per aconseguir la factura”, ha subratllat.

Ha explicat que la formació ‘popular’ era “client assidu” de la fira perquè ja havia celebrat alguns actes en el recinte i “mai” havien tingut amb ells cap tipus de problema ni havien donat “mostra d’impagaments”. No obstant açò, ha remarcat que no es va fer factura per “la cascada de peticions noves” de necessitats que tenia el PP per a congrés, la qual cosa no va permetre “tancar un pressupost i seguir el procediment normal”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any