‘La tertúlia proscrita’

Cas Pretòria: Set anys de presó per a l’ex-diputat del PSC Luís García i cinc anys per a Bartomeu Muñoz

  • L’ex-conseller Macià Alavedra i l’ex-secretari de Presidència Lluís Prenafeta, un any i onze mesos

VilaWeb
Redacció
02.07.2018 - 15:18
Actualització: 02.07.2018 - 15:44

L’Audiència espanyola ha fet pública la sentència dels onze acusats del cas Pretòria per operacions urbanístiques il·lícites entre els anys 2002 i 2009 a Santa Coloma de Gramenet, Sant Andreu de Llavaneres i Badalona. Ha condemnat l’ex-batlle de Santa Coloma, Bartomeu Muñoz, a cinc anys i nou mesos de presó i una multa de 3,4 milions d’euros per l’operació Pallaresa, aprovada l’any 2001 i relacionada amb la creació d’un centre comercial, hotels i habitatges. També ha condemnat a l’ex-diputat del PSC i ex-soci de l’ex-batlle Luis García ‘Luigi’ per delictes de tràfic d’influències, blanqueig de capitals, suborn i falsedat en document oficial, amb set anys de presó i 14,1 milions d’euros.

També han estat condemnats a un any i onze mesos de presó l’ex-conseller d’Economia de la Generalitat Macià Alavadera, amb 3,2 milions d’euros de multa, i l’ex-secretari de Presidència Lluís Prenafeta, amb 5,8 milions, per delictes de tràfic d’influències i blanqueig de capitals després de cobrar comissions il·legals. Un altre dels condemnats és l’ex-regidor Manuel Dobarco, que haurà de complir 8 anys i 6 mesos d’inhabilitació.

El mes de setembre la Fiscalia Anticorrupció va canviar les seves peticions de pena. Va rebaixar la de Lluís Prenafeta i Maciá Alavedra de 6 anys i 10 mesos a 2 anys de presó, mentre que per al líder de la trama, Luis Andrés García, ‘Luigi’, va augmentar de 8 a 13 anys de presó. També va modificar la petició de pena per a Bartomeu Muñoz, per a qui demana 8 anys i 4 mesos de presó –abans, demanava 6 anys i 10 mesos–.

Els dos ex-alts càrrecs de la Generalitat evitaran passar per la presó. Els magistrats expliquen a la sentència, de més de 1.300 pàgines, que els ara condemnats van participar entre els anys 2002 i 2009 en diferents operacions urbanístiques que, en lloc de beneficiar l’interès públic, cercaven el rendiment econòmic particular.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any