La calor de rècord deixa Europa i es preveu una onada brusca i intensa de fred i glaçades

VilaWeb
Alexandre Solano
16.04.2024 - 21:40
Actualització: 22.04.2024 - 19:44

Aquests darrers dies han estat marcats per temperatures extremadament altes a tot Europa. El 14 d’abril hi va haver rècords de temperatura màxima en un mes d’abril en bona part del país i durant el cap de setmana es van superar els trenta graus en indrets com ara Vinebre (Ribera d’Ebre), amb 33,2 graus; Llíria (Camp de Túria), 30,5; i Aldover (Baix Ebre), 32,3. Hi va haver també el rècord de temperatura màxima un mes d’abril a Barcelona, amb 29,4 graus a l’Observatori Fabra, dos graus més que la màxima anterior en cent deu anys d’història (27,5 ºC).

Però no va ser ni de bon tros l’únic lloc d’Europa amb temperatures inusualment altes: 31,7 graus a Dinamarca, 32,6 a l’estat francès i 31,8 a Eslovènia, per exemple. D’aquesta calor de més de trenta graus del cap de setmana, que el Meteocat defineix com a “temperatura diürna d’avançat mes de juny”, amb quinze graus per sobre de l’habitual, els models de previsió meteorològica preveuen que ara es podria passar dimarts vinent, dia de Sant Jordi, a temperatures per sota dels deu graus i fins a deu graus inferiors a la mitjana d’aquesta època de l’any. Un canvi dràstic: d’un oratge estival es passarà a un fred hivernal en algunes zones, és a dir, amb anomalies importants en l’un extrem i en l’altre.

Malgrat que les temperatures ja han baixat entre tres graus i set en bona part del territori, encara són suaus; ahir es va arribar a 25,6 graus a Ulldecona (Montsià). Però a final de setmana la temperatura ja serà inferior a la mitjana històrica d’aquesta època de l’any. De fet, al centre d’Europa el canvi ha estat molt dràstic, i a Munic, a Alemanya, o a Zagreb, a Croàcia, hi va haver vint graus de diferència entre diumenge i ahir. Es preveu que el període de fred s’allargarà i tota la segona setmana del mes la temperatura es mantindrà pel cap baix per sota de la mitjana habitual, per l’allunyament de la massa càlida i l’arribada d’una massa freda i inestable procedent del nord.

Els models meteorològics, de fet, preveuen un blocatge anticiclònic, d’alta pressió, que interromprà la circulació habitual de la primavera i que pot dur una temperatura encara més baixa a final de mes, que seria entre dotze graus i quinze per sota de la mitjana habitual, amb valors per sota de zeros graus en zones on no és habitual en aquesta època de l’any. Això pot originar glaçades en zones agrícoles, amb conseqüències catastròfiques per a alguns cultius, perquè arbres i vinyes en plena floració poden sofrir danys importants si hi ha temperatures baixes, encara que no siguin extremes.

A més, hi haurà precipitacions anòmales als Alps, a l’Europa central i als Balcans, que arran de les baixes temperatures seran de neu. El refredament ràpid al sud d’Àustria i a Eslovènia pot dur-hi nevades abundants, d’uns cent centímetres de neu nova, i també pot tenir efectes al Pirineu, amb nevades inusuals en aquesta època.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any