[VÍDEO] Bukele critica amb duresa la premsa espanyola: “No serem els seus lacais”

  • El president electe d'El Salvador ho ha dit en el discurs posterior a la victòria en les eleccions presidencials

VilaWeb
Europa Press
05.02.2024 - 10:55
Actualització: 05.02.2024 - 11:59

El president electe d’El Salvador, Nayib Bukele, ha criticat amb duresa l’estat espanyol en el primer discurs després de l’aclaparadora victòria a les eleccions presidencials, en què ha superat per una gran diferència els seus rivals, tal com pronosticaven els sondatges, i ha aconseguit el segon mandat després d’esquivar les limitacions imposades per la constitució.

Bukele ha explicat que un periodista espanyol li preguntava per què volien “desmantellar la democràcia”: “Li vaig dir, però de quina democràcia parles? Democràcia significa el poder del poble. Demos i Kratos. D’aquí ve la paraula democràcia”, ha dit, en referència a la seva victòria electoral, en què ha obtingut al voltant del 80% dels vots.

“Això significa el poder del poble. Si el poble salvadorenc ho vol, per què ha de venir un periodista espanyol a dir-nos què hem de fer els salvadorencs? De quina democràcia parla? Ell parla de la democràcia que li diuen els seus caps allà a Espanya. Però això no és democràcia. Això seria colonialisme, imperialisme, elitisme, plutocràcia, poden anomenar-ho com vulguin”, ha dit.

En aquest sentit, ha afegit que la democràcia era que els salvadorencs triessin el seu govern. Així, ha fet una crida a periodistes, ONG i organismes internacionals, que han criticat durant el darrer mandat la vulneració de drets humans en la seva guerra contra les bandes.

“No els demanem res, no els demanem diners, no els demanem donacions, no els demanem ajuda internacional. L’únic que demanem és respecte”, ha dit durant el discurs al Palau Nacional. “El Salvador obre les portes de bat a bat per als ciutadans de tots els països del món.”

“Volem que vinguin, que ens visitin, que ens coneguin. Volem ser els seus amics, els seus aliats, els seus socis. El que no farem és ser els seus lacais. I no és simplement perquè tenim aquest dret, que el tenim, sinó també perquè nosaltres ja vam provar les seves receptes durant cinquanta anys i no van funcionar mai”, ha remarcat després d’haver rebutjat les crítiques internacionals.

Bukele va imposar el març del 2022 un estat d’excepció que continua d’aleshores ençà, sense cap previsió que s’acabi aviat. L’èxit de la seva estratègia de seguretat ha implicat uns 74.000 detinguts, el desmantellament de les bandes i índexs d’homicidis dels més baixos de l’Amèrica Llatina per mitjà de la suspensió de drets fonamentals, com el d’expressió i organització.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any