Brussel·les prepara una estratègia europea per a combatre la circulació de ‘fake news’

  • Un grup d'experts en mitjans, xarxes socials i dret a la informació assessorarà la Comissió Europea, que a la primavera presentarà una comunicació sobre les notícies falses a Europa

VilaWeb
ACN
15.01.2018 - 20:03

La Comissió Europea s’ha dotat d’un grup d’experts per definir una estratègia europea per combatre la circulació de ‘fake news’, especialment, a Internet. Durant la presentació del grup, l’eurocomissària Mariya Gabriel, responsable de Societat i Economia Digital, ha destacat la ‘importància’ del grup i ha dit que Internet ofereix un ‘potencial’ però també ‘desafiaments polítics o de seguretat’ que cal afrontar ‘amb determinació’, ja que la circulació de notícies falses ‘amenaça els valors democràtics’ de la UE. ‘Hem d’afavorir la transparència i la credibilitat de les fonts d’informació’, ha afegit la comissària.

El grup, liderat per la professora de la Universitat d’Utrecht Madeleine de Cock Buning, especialitzada en propietat intel·lectual, copyright i mitjans, està integrat per 39 persones i s’ha reunit per primer cop avui. Entre els experts hi ha representants de la societat civil, plataformes com Google, Twitter i Facebook, periodistes, organitzacions i acadèmics.

Entre les tasques del grup d’experts ‘d’alt nivell’ hi ha, segons la mateixa CE, analitzar ‘a fons’ la situació actual i el marc legal, així com els possibles riscos polítics i socials associats amb la difusió de la desinformació en línia, definir l’abast del problema i difondre intervencions legislatives o no legislatives per limitar la difusió de contingut fals.

Els experts també hauran de definir les responsabilitats de tots els grups d’interès rellevants de les xarxes socials i altres plataformes en línia i les vulnerabilitats dels mitjans de comunicació professionals. A més a més, dissenyar ‘com desenvolupar periodisme de qualitat i millorar l’alfabetització mediàtica’ com a accions complementàries per promoure la confiança en els mitjans de comunicació serà una de les seves tasques. En última instància els experts hauran d’identificar quins serien els principis d’una possible regulació.

A Espanya, poca confiança en els mitjans
Segons dades de l’Eurobaròmetre en 19 dels estats membres la majoria de persones enquestades en un estudi fet fa prop d’un any, consideraven que els mitjans dels seus països produïen informació fiable. Mentre que a Finlàndia 9 de cada 10 persones ho veu així, a Espanya amb prou feines 4 de cada 10 enquestats confia en la informació dels mitjans que consumeix. La setmana vinent la CE farà públics els resultats d’una enquesta sobre ‘fake news’.

Consulta pública
Com a part de la iniciativa de l’Executiu comunitari per combatre les notícies falses, la institució va llançar al novembre una consulta pública en línia sobre aquest aspecte que ofereix dos formularis, un per a ciutadans i un altre per a periodistes i professionals del dret, perquè reflecteixin la seva experiència professional sobre la desinformació a Internet i la circulació de notícies falses. Els resultats de la consulta es presentaran a inicis d’aquest any, segons està previst, un cop es tanqui el termini per respondre a la consulta el 23 de febrer.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any