‘Hi ha una formació política que contracta una persona perquè els assessori i els ajudi a presentar uns escrits a la JEC i a la tarda aquella mateixa persona resol dins la JEC de donar la raó a aquell mateix partit polític.’ D’aquesta manera s’ha referit avui l’advocat Gonzalo Boye a Ciutadans i a Andrés Betancor, un catedràtic de dret administratiu de la Universitat Pompeu Fabra a qui Ciutadans pagava un sou mentre era vocal de la Junta Electoral espanyola (JEC). Boye, en declaracions a RAC-1, ha afegit: ‘Això té una importància penal i política. Les actuacions del senyor Betancor, instades per Ciutadans, han afectat la composició del Parlament Europeu’, referint-se a les decisions sobre la condició d’eurodiputats de Carles Puigdemont, Clara Ponsatí i Toni Comín. I no únicament això, perquè també va maniobrar quan era membre de la JEC per actuar contra el president Torra pels llaços grocs a la Generalitat. Unes accions que van acabar amb la condemna per desobediència, pendent de resoldre’s ara al Tribunal Suprem espanyol.

És per aquest escàndol destapat avui per ElDiario.es, i per les implicacions penals que pot tenir, que el president Torra ha anunciat que presentaria una querella per suborn, prevaricació i delicte electoral contra Betancor, perquè en l’origen de la inhabilitació de Torra per desobediència hi ha decisions de Betancor. El president, a més, diu que això ‘posa en dubte totes les decisions preses per la JEC aquests últims dos anys’.

Boye ha exposat en un enfilall de piulets quines eren les irregularitats que implicava el fet que Ciutadans hagués pagat un sou a Betancor mentre tenia veu i vot a la JEC. Vol que la querella que presentarà Torra contra Betancor acabi arribant al Tribunal de Justícia de la Unió Europea i al Parlament Europeu.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb