Joseba Asiron (EH Bildu) recupera la batllia de Pamplona

  • La batllessa sortint, Cristina Ibarrola, ha tractat de traïdors els socialistes i ha dit que votar-los a ells és igual que votar a EH Bildu

VilaWeb
Redacció
27.12.2023 - 21:40
Actualització: 28.12.2023 - 13:27

Joseba Asiron, d’EH Bildu, torna a ser batlle de Pamplona, gràcies al pacte entre el seu partit i el PSN per a fer una moció de censura a Cristina Ibarrola, d’Unió del Poble Navarrès (UPN), que s’ha aprovat també amb el suport de Geroa Bai i Contigo Zurekin. Asiron ha promès el càrrec “guardant i fer guardar les normes pròpies d’aquest ajuntament” i ha dedicat el seu primer discurs a parlar “d’un temps nou a Pamplona” basat en la cerca del consens.

Podeu recuperar ací el ple de l’Ajuntament de Pamplona:

L’ex-batllessa, Cristina Ibarrola, ha tractat de traïdors els socialistes, i ha dit: “Es treuen la careta i demostren davant de tot Espanya que votar socialista és igual que votar Bildu.” A més, ha dit que el vot a favor del PSN i EH Bildu i l’ajuda atorgada a les víctimes d’ETA en un ple anterior a la moció de censura és un intent de comprar-los la voluntat, però que no reeixiran, i ha demanat als veïns de Pamplona que no deixin de confiar en l’honestedat de la política: “Hem de participar i intervenir més perquè no es permetin aberracions com la d’avui.”

Marina Curiel, portaveu del PSN, ha criticat la gestió d’Ibarrola i ha reivindicat que obren un camí per a fer una política diferent. Tot i que no entraran en el govern municipal, ha dit que el PSN té la voluntat d’aturar “la inoperància de l’equip de govern d’Ibarrola”. “S’obre un temps nou a Pamplona, en què el Partit Socialista té un paper impulsor de les polítiques acordades”, ha dit. I ha afegit que farien una oposició responsable. Ha remarcat, a més, que l’acord amb Bildu se circumscriu únicament a Pamplona, de manera que ha negat un intercanvi de favors per la investidura de Pedro Sánchez, com denuncia la dreta espanyolista.

Tensions internes entre els socialistes

D’ençà que el pacte es va fer públic, fa un parell de setmanes, la pressió mediàtica i al carrer del PP no s’ha aturat, i cal afegir-hi les renúncies d’última hora a les files socialistes: dimarts es va saber que els regidors Tomás Rodríguez i María José Blasco renunciaven a l’acta, una notícia que ha elevat el to de les picabaralles, especialment entre el PSN i UPN.

Quan es va fer públic que Rodríguez i Blasco, números sis i set de la llista, havien renunciat a l’acta, la direcció del PSN va adduir les “pressions” d’UPN com a argument per a explicar la renúncia de Rodríguez i va fer referència a “motius laborals” en el cas de Blasco, unes explicacions que UPN considera cíniques. Cap dels dos regidors no ha donat explicacions públiques i el partit descarta discrepàncies internes de manera oberta, però tot evidencia que n’hi ha, tenint en compte el moment en què ambdós regidors han plegat, just abans de la moció, i les informacions que han transcendit en alguns mitjans espanyols provinents de fonts socialistes que sí que reconeixen un malestar intern i una divisió entre els favorables al pacte i els qui el llegeixen com un mal menor. Sí que s’hi han pronunciat públicament en contra barons del partit, com ara Emiliano García-Page; i també Javier Lambán, que ha atiat el fantasma d’ETA.

El PP ho ha aprofitat per continuar criticant el pacte i ha dit que la renúncia dels dos regidors s’explicava perquè tenien “escrúpols” en relació amb la moció de censura. El portaveu del PP al congrés espanyol, Miguel Tellado, ha celebrat la decisió i ha dit que encara hi havia “gent amb vergonya al PSOE”.

Alberto Núñez Feijóo considera que la moció és el preu del “pacte encaputxat” entre el PSOE i EH Bildu perquè el president espanyol, Pedro Sánchez, continuï al govern. De fet, Tellado ha arribat a parlar de “frau electoral” i tot, i Feijóo també ha comparat la qüestió amb el pacte de Barcelona: “És absolutament lamentable que el PP donés suport per a evitar que Bildu governés a Vitòria i que els independentistes governessin a Barcelona, i que ara sigui el PSOE qui doni el govern a una marca independentista.” Cristina Ibarrola, batllessa sortint, també ha apujat el to contra el pacte i ha fet referència a ETA: “Ja no maten, però continuen assetjant, insultant i escopint-nos”, ha dit sobre EH Bildu en una entrevista a Europa Press.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor