Les autoritats belgues investigaran si els serveis secrets espanyols van fer seguiments a Carles Puigdemont sense que ell ho sabés. La investigació, l’ha començada el comitè de vigilància dels serveis d’intel·ligències belgues, el Comité R., arran d’una petició que va fer el partit flamenc N-VA Peter Buysrogge, segons que ha informat avui el diari De Tijd i que ha recollit Politico Europe.

Va dir Buysrogge: ‘Vull saber si hi ha hagut una intervenció de la intel·ligència o dels serveis de seguretat espanyols al nostre territori i, si és així, si va passar amb el coneixement dels serveis de seguretat federals belgues.’ La petició es va fer arran de les investigacions de la policia belga sobre l’ús de diversos agents secrets i de la col·locació d’un geolocalitzador GPS sota el cotxe de Puigdemont mentre era a Bèlgica.

La policia belga ja investigava la targeta GSM dels geolocalitzadors trobats al cotxe del president Puigdemont. Aquests geolocalitzadors, o balisses, van ser denunciats a les autoritats belgues pels mossos d’esquadra que protegien el president de la Generalitat de manera voluntària.

Segons que va poder saber VilaWeb, les targetes que es van posar dins els dos geolocalitzadors no eren ni espanyoles ni belgues, fet que podria significar que el servei secret d’un tercer país va participar en l’operació. La policia belga ja n’estava seguint el rastre per determinar qui les va adquirir, on i amb qui es comunicaven. No es descarta la hipòtesi que el CNI les instal·lés de manera il·legal, sense una ordre judicial, i que per aquest motiu fes servir una targeta no espanyola, amb l’ànim de dificultar-ne la investigació. Això constituiria un delicte castigat a Bèlgica.

 

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb