Barcelona no acollirà l’Agència Europea del Medicament. En la votació que s’ha fet a Brussel·les, la capital catalana ha caigut en la primera ronda. Milà i Amsterdam, que prèviament havien deixat enrere també Copenhaguen, han empatat en la tercera i última ronda de votació, cosa que ha obligat la presidència a prendre la decisió per sorteig entre totes dues. Amsterdam s’ha imposat, de manera que serà el relleu de Londres.

És la segona vegada que Barcelona es queda sense aquest organisme europeu. L’any 1992 va ser a punt d’aconseguir-ho, però finalment Londres es va imposar en la votació. Ara, a causa del Brexit, cerca un nou destí.

La batalla diplomàtica per a aconseguir la seu d’aquest important centre havia fet visible l’última mostra d’unitat entre els governs català i espanyol. El conseller de Salut, Toni Comín, havia fet campanya conjuntament amb la ministra espanyola de Sanitat, Dolors Montserrat, per a fer guanyadora Barcelona.

Arran de l’eliminació de Barcelona, molts polítics han acusat la situació política –i l’independentisme concretament– de ser la culpable de la decisió. La ministra de Sanitat ha dit que l’eliminació de Barcelona en la lluita per acollir l’Agència Europea del Medicament és ‘un dels danys directes de l’independentisme a Catalunya’. I el dirigent de Ciutadans, Albert Rivera, ha atribuït l’eliminació al ‘cop separatista’.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha acusat el govern espanyol de sentenciar Barcelona com a candidata per a acollir la seu de l’Agència Europea del Medicament (EMA): ‘L’èxit del 155: empresonar líders civils i la meitat del govern legítim, forçar l’exili de l’altra meitat, eradicar l’autogovern i ara ja hi podem sumar empobrir el territori. Fins l’#1Oct, BCN era la favorita. Amb violència, retrocés democràtic i el 155, l’Estat l’ha sentenciat.’

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]