Un bar del barri antic de Valls es reconverteix en un punt per a dosificar metadona i acompanyar drogodependents

  • L'associació Egueiro i l'Ajuntament de Valls impulsen un programa de reducció de danys en la drogodependència

VilaWeb
L'educador social Antero Castañeda i el psicòleg d'Egueiro recorren els carrers de Valls (fotografia: ACN / Arnau Martínez i Neus Bertola).
ACN
05.02.2023 - 08:33
Actualització: 05.02.2023 - 09:49

A peu de carrer, en un local del barri antic de Valls que havia estat un bar, l’associació Egueiro fa poc més d’un any que fa un programa de reducció de danys en la drogodependència amb el nom de Redire. Cada dia hi assisteixen vuit usuaris a recollir una dosi de metadona, un dels tractaments emprats per combatre la dependència de l’heroïna. Aquest servei, amb el suport de l’ajuntament, va començar a oferir-se el setembre del 2021 i permet als beneficiaris un control en les dosificacions del tractament i un acompanyament social, segons que explica a l’ACN el director general d’Egueiro a Valls, Jaume Vilanova. La finalitat del projecte és que els usuaris acceptin un tractament per a fer front a la drogoaddicció.

El programa de manteniment amb metadona, promogut pel Departament de Salut, es fa en centres d’atenció i seguiment (CAS) o en farmàcies. En el cas de la demarcació de Tarragona, el CAS és a l’Hospital Joan XXIII. Vilanova considera que tenir un servei com aquest al centre de Valls afavoreix la interlocució amb els drogodependents. És més fluida i ajuda a enfocar millor els temes, diu.

L’educador social Antero Castañeda i el psicòleg d’Egueiro al local de l’associació al barri antic de Valls, on atenen drogodependents (fotografia: ACN / Arnau Martínez i Neus Bertola).

La meitat dels usuaris que atenen ara són localitzats al mateix barri antic i la resta és en uns altres punts de la ciutat. Per això, cada matí, l’educador social del centre, Antero Castañeda, passa per alguns punts de la ciutat caminant per poder detectar possibles usuaris, facilitar-los informació i mirar com es troben.

Acceptar un tractament

“Aquestes persones tenen un problema”, diu Castañeda. I reconeix que l’objectiu de l’associació és que acabin fent un tractament per superar la drogoaddicció. De moment, cinc usuaris dels vuit ja han acceptat d’emprendre aquest camí. L’educador considera que és un pas important per canviar la seva vida i la dels que els envolten.

D’ençà que ofereixen el servei, Castañeda explica que han notat una millora en les els qui hi assisteixen en qüestions bàsiques, com ara la higiene. Però matisa: “Cadascú és un món.” A Egueiro proven que, si més no, obrin els ulls. “Els escoltem, intentem intervenir en situacions conflictives”, afegeix Vilanova.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any