Arpitània i l’arpità es reivindiquen a la Savoia

VilaWeb

Redacció

12.09.2015 - 06:00

Una de les realitats nacionals i lingüístiques més desconegudes i poc reconegudes de l’Europa occidental és la d’Arpitània. En aquest territori alpí, s’hi parla l’arpità, una llengua romànica les fronteres de la qual no es van delimitar fins el segle XIX: el 1873 el lingüista Graziadio-Isaïa Ascoli va identificar aquesta llengua neollatina, fins aleshores considerada un grup de parlars de transició entre les llengües d’oïl i d’oc. Tot i que Ascoli la va anomenar ‘francoprovençal’, aquest terme ambigu, i equívoc, es va començar a substituir els anys 1970 pel de ‘arpità’.

Per a donar a conèixer Arpitània i la seva llengua, aquest cap de setmana es fa a R’gny (Savoia septentrional) la trenta-quatrena Festa Internacional de l’Arpità, un idioma estès per la Vall d’Aosta, el Piemont, el Valais suís i la Savoia, amb el Mont Blanc de centre geogràfic. Les ciutats més importants d’aquest territori són Aosta, Ginebra, Lausanna, Friburg, Neuchâtel, Lió, Grenoble, Chambéry i Annecy. Com a curiositat, també es parla l’arpità a l’illot lingüístic de Faeto i Celle di San Vito, a la Pulla, des del segle XIII.

No hi ha dades censals que permetin de saber exactament el nombre de parlants de l’idioma. La UNESCO en calcula uns cent mil parlants, mentre que l’Ethnologue en donava 137.000 parlants el 2007: 70.000 a Itàlia (Vall d’Aosta i valls veïnes del Piemont), 60.000 a França (sobretot a la Savoia) i 7.000 a Suïssa (sobretot als cantons de Friburg i Valais). Per la UNESCO, l’idioma es troba ‘greument amenaçat a França i Suïssa’, i ‘potser també a Itàlia’.

Les entitats organitzadores, La Band’à Fanfoué i Lou Rbiolon, han rebut el suport i l’autorització del Consell Departamental de l’Alta Savoia de retolar en arpità el nom a l’entrada dels municipis de la zona.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor