Antich assegura que Borràs és víctima d’una campanya d’estat i demana unitat antirepressiva

  • ERC i la CUP hauran de decidir si s'aplica a Borràs l'article 25.4 del reglament de la cambra, que pot implicar-ne la supensió

VilaWeb
EFE
24.03.2022 - 11:55
Actualització: 24.03.2022 - 12:55

El president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha definit la presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs, com una víctima més d’una operació d’estat contra l’independentisme i ha apel·lat a la unitat antirepressiva dels partits sobiranistes. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va deixar Borràs a un pas de judici per abusar del seu càrrec en adjudicar presumptament contractes a dit a un amic quan dirigia la Institució de les Lletres Catalans (ILC), abans de saltar a la política el 2017.

ERC i la CUP tindran a la seva mà decidir si s’aplica a Borràs l’article 25.4 del reglament de la cambra catalana, que diu que “en els casos en els quals l’acusació sigui per delictes vinculats a la corrupció, la mesa del parlament, una vegada que s’obri judici oral, ha d’acordar la suspensió dels drets i deures parlamentaris de manera immediata”.

En declaracions a Catalunya Ràdio, Antich ha opinat que Borràs “és una víctima més dels milers que hi ha, en aquesta operació d’Estat contra l’independentisme”, ja que darrere del seu procés judicial detecta motivacions polítiques, en tractar-se d’una de les cares del moviment independentista.

Per a Antich, és una evidència que l’estat pretén erosionar Borràs, per la qual cosa Òmnium dóna suport a la presidenta del parlament i demana “unitat antirepressiva davant de les envestides de l’estat contra representants del moviment”. La desunió independentista, segons Antich, és ara mateix el problema dels problemes, per la qual cosa ha proposat crear un nou marc estratègic, que permeti obrir un nou cicle, amb nous reptes i nous lideratges.

Antich ha recordat que Òmnium ja ha fet un pas endavant amb la retirada de la primera línia dels seus principals actius, Jordi Cuixart i Marcel Mauri. La renovació del marc estratègic, segons Antich, implica començar a parlar clar i reconèixer per exemple que la república catalana no es declararà demà, però que tampoc no caldria esperar 20 o 30 anys ni caure en la renúncia.

Antich ha evitat criticar la taula de diàleg que defensa ERC amb el govern de Pedro Sánchez, si bé ha advertit que qualsevol eina només serà útil en la mesura en què reuneixi consensos amplis i sigui compartida per les diferents sensibilitats de l’independentisme. “Ens inquieta que els instruments que es posin sobre la taula siguin ridiculitzats per altres parts”, ha dit Antich, que ha destacat que allà on hi ha conflictes les taules de diàleg són útils.

Quant a la defensa del model d’immersió lingüística a les escoles catalanes, ha dit que és difícil d’entendre que en una qüestió com aquesta, estratègica de país, els partits sobiranistes tampoc no mostrin una unitat sense fissures. En aquest sentit, Antich ha fet una crida a rearmar les posicions en defensa del model d’escola catalana des de tots els àmbits del país per blindar un sistema que ha estat reeixit i només qüestionat per sectors molt minoritaris de la societat.

A més, ha donat per descomptat que el PSC no sortirà del consens en favor d’aquest model d’escola catalana que ha marcat políticament les últimes quatre dècades i que es troba amenaçat per unes sentències judicials que representen una intromissió intolerable.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any