La Vall d’Hebron fa la primera operació híbrida en una cardiopatia congènita d’adult a Catalunya

  • La col·laboració entre cirurgians i hemodinamistes redueix a un sol ingrés les dues operacions que es feien fins ara

VilaWeb
ACN
11.01.2019 - 13:04
Actualització: 11.01.2019 - 15:03

L’Hospital Vall d’Hebron ha fet la primera cirurgia híbrida en una cardiopatia congènita de l’adult. És a dir, en un únic quiròfan d’alta tecnologia, els hemodinamistes i els cirurgians cardíacs han pogut fer en una mateixa dia les dues intervencions que fins ara requerien els pacients amb aquestes patologies. Així, es minimitzen els ingressos, els processos anestèsics i també els riscos per als malalts facilitant-los la recuperació.

Segons els professionals que hi han treballat és un canvi de tendència que busca personalitzar la medicina en funció del pacient potencia la col·laboració entre diferents especialistes. És la primera vegada que es fa servir aquesta cirurgia híbrida per aquesta patologia en adults en un hospital públic de Catalunya.

L’Omar Kamal té 43 anys i en fa dos va començar a notar símptomes d’ofec i fatiga que l’impedien fer esforç físic com caminar o treballar. Els metges li van detectar una cardiopatia congènita, una patologia que fins ara, se solucionava amb dues intervencions, amb dos mesos de diferència entre una i l’altra; la primera per a que els cirurgians cardíacs canviessin la vàlvula del cor que fallava, i la segona per que els hemomdinamistes col·loquessin l’estent per via percutània. L’alta tecnologia del quiròfan híbrid de l’Hospital Vall d’Hebron però, ha permès reduir aquestes dues intervencions en una, i que el pacient superi les intervencions amb un sol ingrés.

És la primera vegada que un hospital públic català fa servir aquesta tecnologia per les cardiopaties congènites d’adult, ja que s’utilitzaven en altres patologies i també en cardiopaties infantils. Segons ha detallat el doctor Miguel Ángel Castro, del Servei de Cirurgia Cardíaca de l’hospital, aquest fet és un canvi de paradigma cap a una medicina més personalitzada i pensada pel benestar del pacient. Segons Castro, és l’exemple de medicina basada en el pacient ja que no és el pacient qui es mou d’un lloc a l’altre esperant els diferents especialistes, sinó que a través del diagnòstic, els professionals fan els procediments ”en un sol acte”, un fet que, segons Castro, dona confort i seguretat als malalts.

De fet, concentrar la intervenció en una sola operació redueix el temps d’intervenció i recuperació dels dos mesos als deu dies, i estalvia un procés anestèsic al pacient i l’estrès emocional que suposa entrar a quiròfan.

Segons ha explicat Bruno Garcia, cap de la secció d’Hemodinàmica del Servei de Cardiologia de Vall d’Hebron, Els hemodinamistes han utilitzat, des de sempre, tècniques menys invasives, però progressivament, els procediments han anat requerint estructures més grans per les quals requereixen’ajuda de cirurgians cardíacs. Per això, considera que la cirurgia híbrida és un bon exemple ”de col·laboració” entre professionals que podien generar un xoc frontal.

Per Carlos Sureda, del Servei de Cirurgia Cardíaca, el quiròfan híbrid, que combina equips d’imatge d’última generació, radiològica i ecocardiogràfica en un quiròfan convencional, s’han pogut fusionar dues cirurgies en un mateix acte quirúrgic de manera que el pacient pot estar llest en una setmana. A més, la intervenció redueix riscos i facilita la recuperació del malalt.

La Vall d’Hebron disposa de dos quiròfans híbrids que ja s’han fet servir per altres operacions, per exemple, en cardiopaties congènites pediàtriques. Es calcula que actualment es fan unes 25 operacions per cardiopaties congènites d’adult cada any, però la fusió de les intervencions en cirurgia híbrida podria duplicar aquesta xifra.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any