El vice-president del govern i conseller d’Economia, Pere Aragonès, ha condicionat el suport d’ERC al pressupost de l’estat espanyol a l’alliberament dels presos polítics. En un dinar organitzat per la Cambra Barcelona, Aragonès ha concretat que la situació política de Catalunya no es podrà ‘començar a normalitzar’ fins que els presos polítics puguin tornar a la taula de negociació. ‘No pots tenir una taula de negociació on per una banda hi ha l’estat i per l’altra una cadira que està a Lledoners, Brussel·les o a Ginebra’, ha comentat. Per això, ha constatat que, si el govern espanyol demana suport, ‘caldrà avançar amb les dues qüestions en paral·lel’. D’altra banda, pel que fa al pressupost del govern, s’ha mostrat confiat a poder-lo tirar endavant amb la possibilitat d’arribar a acords amb diverses formacions.

Ha descartat que es produís un intercanvi de suports entre els independentistes i els socialistes per l’aprovació del pressupost de l’estat espanyol i de la Generalitat i ha apuntat que això era viable 10 anys enrere i que avui dia hauria d’anar acompanyat ‘d’alguna cosa més’. ‘És totalment contradictori que estiguis avalant un procés judicial que acusa de rebel·lió, amb penes de fins a 30 anys de presó, al president del partit polític que és prou dolent per ser acusat de rebel·lió però prou bo perquè t’aprovi els pressupostos. Aquí hi ha alguna cosa que no quadra’, ha lamentat.

Aragonès ha considerat que no es pot ‘extreure’ de la negociació del pressupost de l’estat espanyol la situació política general i per això ha convidat el govern espanyol a tractar aquest tema i la retirada dels càrrecs de rebel·lió i sedició dels presos per part de la fiscalia. ‘Crec que l’estat avalua malament si creu que podem fer veure que coses que produeixen molt dolor i angoixa a la societat catalana no passen. S’han de poder resoldre’, ha indicat.

Pel que fa al pressupost del govern, Aragonès ha constatat que hi ha ‘diverses possibilitats d’acord’. Sense citar explícitament cap formació, ha explicat que aquesta setmana inicien les converses amb tots els grups i ha expressat el seu desig de poder prosperar i tractar la qüestió amb els diferents partits de forma individual. El conseller s’ha mostrat convençut que els partits deixaran de banda els seus interessos per a ‘prioritzar el país’.

Aragonès també ha dit que l’estat espanyol s’equivoca si creu que la Generalitat ‘bescanviarà’ l’aposta per l’exercici del dret de l’autodeterminació per ‘unes dècimes més d’IRPF’ o un ‘canvi en el càlcul del fons de suficiència’. En aquest sentit, ha recordat que hi ha un model vigent que ‘no es compleix’ i que per això n’exigiran el seu compliment a la Comissió Mixta i en altres grups de treball amb l’estat espanyol on assistiran tècnics de la conselleria. Una vegada més, Aragonès ha reivindicat el dret de l’autodeterminació com una sortida pel conflicte polític i ha concretat que generaran aliances per aconseguir-ho al mateix temps que no renunciaran a ‘cap espai de govern’.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb