Així va viure el nou president de Colòmbia l’1-O des de dins: “Espanya s’ha convertit en una dictadura”

  • Gustavo Petro va ser testimoni de l'1-O a Barcelona i va ser l'Escola Industrial al costat de milers de ciutadans que protegien les urnes

VilaWeb
Redacció
20.06.2022 - 10:36
Actualització: 20.06.2022 - 23:09

“Sóc a Catalunya com a testimoni del seu referèndum per a la independència. Detencions, intrusions. El govern espanyol reprimeix el referèndum.” Amb aquest primer missatge, piulat el 30 de setembre de 2017, el nou president de Colòmbia, Gustavo Petro, començava la seva estada a Catalunya per a ser testimoni del referèndum del Primer d’Octubre.

Aquell mateix dia va enviar uns quants missatges més. “Em rep un cartell que diu: ‘Benvingut a la República Catalana'”, va escriure. També va penjar fotografies d’un bust del president Lluís Companys i dels ciutadans que durant la nit protegien un col·legi electoral de Sants, a Barcelona. A més, va respondre a un piulet de la policia espanyola: “Feixismes amagats. Tant a Espanya com a Colòmbia, les societats no van fer la ruptura amb allò que va significar el feixisme en els seus països.”

La violència policíaca, la independència i l’Escola Industrial

L’endemà, amb l’esclat de la violència de la policia espanyola i la Guàrdia Civil en contra dels votants, va publicar una allau de missatges denunciant la repressió i destacant la resistència i organització popular. “Espanya s’ha convertit en una dictadura a Catalunya. En aquest moment ens sobrevolen helicòpters. Es repetirà el 1936?”, va escriure.

“En la meva opinió, la repressió desbocada intentant d’impedir el referèndum desencadenarà la independència de Catalunya”, va piular cap a migdia. Durant la jornada, Petro va visitar diversos punts de votació com ara l’Escola de la Concepció i l’Escola Industrial. Aquesta darrera fou el principal col·legi electoral de l’1-O i, arran de la repressió policíaca, milers de persones s’hi van congregar per a protegir-la.

“Set-cents ferits, l’esquerra tradicional i la dreta espanyola els refusen. Però heus ací una democràcia ciutadana. Catalunya”, va piular Petro, que durant el vespre va ser present en el recompte de vots. “Per Espanya aquesta urna [el missatge anava acompanyat d’una fotografia d’una urna] es va tornar subversiva, terrorista, castrochavista. Els seus canals privats esclaten en odi, el poble surt a cantar”, va afegir més tard.

A la nit, després del discurs de Mariano Rajoy, en el qual va defensar la repressió i la violència contra l’1-O, el nou president Colombià va penjar a les xarxes un vídeo d’un repic d’atuells. “Deu del vespre. Després del discurs de Rajoy menyspreant el referèndum, esclata el repic d’atuells a tot Catalunya”, va escriure.

“Així es viu la vaga general de Catalunya”

Els dies posteriors a l’1-O, Petro va continuar per Barcelona. “L’experiència que deixa Catalunya: un poble organitzat, capaç de l’autogestió, que es mobilitza permanentment i té clars els seus objectius”, va piular l’endemà. El 3 d’octubre, el nou president colombià va ser testimoni de les marxes i protestes de la vaga general.

Més tard, quan va tornar a Colòmbia, no es va oblidar del cas català i va continuar piulant sobre l’enduriment de la repressió i la persecució dels dirigents de l’independentisme. “I diuen que és una democràcia”, va escriure, quan es va saber que Rajoy volia intervenir Catalunya i aplicar l’article 155.

El vespre del 27 d’octubre, després de la declaració d’independència, Rajoy va anunciar l’activació del 155 i de la persecució judicial contra el govern de Carles Puigdemont. “Rajoy tracta de restablir la monarquia en la República de Catalunya. Quina serà la posició de les repúbliques llatinoamericanes ex-espanyoles?”, es va preguntar.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any