Afloren les discrepàncies entre els dos mil querellants contra Llarena i els advocats dels presos i exiliats

  • Els lletrats insisteixen a dir cal esperar que es resolguin les euroordres, però Querellants per la República no afluixa

VilaWeb
Roger Graells Font
20.06.2018 - 22:00
Actualització: 20.06.2018 - 22:06

La querella popular que signaran unes dues mil persones de manera imminent contra el jutge Pablo Llarena i tres magistrats més del Suprem espanyol ha fet aflorar unes discrepàncies soterrades de fa mesos. Concretament, entre el col·lectiu Querellants per la República i les defenses dels presos polítics i els exiliats. La intenció és que la querella es registri una vegada validada tota la documentació, però els advocats insisteixen que abans de presentar-la caldria esperar que es resolguessin les euroordres.

Aquestes darreres hores, l’advocat Jaume Alonso-Cuevillas ha insistit a dir que calia esperar. Ho va dir dilluns a TV3 i ho va reiterar dimarts a Twitter, responent a un dels advocats que promou la presentació de la querella, Lluís Ferrer, que li deia ‘mai no la podreu aturar’ i l’acusava de no tenir cap argument. ‘La querella es presentarà perquè és massa important defensar el poble català’, afegia.

En declaracions a VilaWeb, Cuevillas deixa clar que la defensa té una estratègia dissenyada i que els lletrats entenen que la presentació de la querella pot perjudicar el procés judicial. ‘Hem parlat amb més col·lectius, amb l’ANC i Òmnium i tots entenen que cal esperar. Ells estan enfadats i volen presentar-la igualment’, lamenta. ‘Ens han acusat de ser vedets i de més coses que no són veritat’, diu.

L’advocat Gonzalo Boye fa pinya amb Alonso-Cuevillas. Considera que ‘tota iniciativa popular és benvinguda’, però argumenta que aquesta querella pot ser un argument perquè la sala segona del Tribunal Suprem espanyol doni un suport explícit i unànime a Llarena. Això, segons Boye, seria difícil d’explicar ‘en francès, en anglès i en alemany’ a Suïssa, Escòcia i Alemanya, en tots els processos judicials contra els dirigents independentistes catalans.

En canvi, a Querellants per la República són molt crítics amb els advocats. Fonts del col·lectiu asseguren que no els han donat cap motiu jurídic i es demanen per què aquesta querella pot perjudicar els processos oberts contra els exiliats i, en canvi, la recusació de Llarena i la demanda civil presentada a Bèlgica no.

Ahir mateix, la companya de Jordi Cuixart, Txell Bonet, va fer una crida a coordinar-se amb els advocats que treballen en la causa des del principi. ‘Potser amb ritmes ben coordinats podem sumar i no restar?’, es demanava.

Alonso-Cuevillas diu que li consta que hi ha la intenció de tornar a reunir-se amb Querellants per la República i mirar de reconduir la situació. Sigui com sigui, ara per ara el col·lectiu no s’ha aturat i preveu de presentar la querella contra Llarena a final de mes.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any