Un 76% dels advocats es relacionen en català, però tan sols un 37% l’empren per a treballar

  • Així ho explica un nou informe de Plataforma per la Llengua d'acord amb una enquesta encarregada a l'empresa GESOP

VilaWeb
Redacció
13.07.2022 - 14:12

Un 75,7% dels advocats es relacionen habitualment en català, però tan sols un 36,6% l’empren com a llengua de treball. Així ho explica un informe publicat aquest matí per Plataforma per la Llengua, i que es basa en una enquesta encarregada a l’empresa GESOP. L’informe també conclou que, tot i les baixes dades d’ús del català a la justícia, un 63,8% dels advocats són catalanoparlants, un percentatge que augmenta a un 64,2% en el cas dels menors de quaranta-un anys.

L’enquesta també revela que un 57,3% dels advocats no presenten mai (o gairebé mai) els escrits en català als jutjats, i que un 45,8% intervenen sempre (o gairebé sempre) en castellà als judicis. Pel que fa a la llengua de comunicació els clients, tan sols un 29,3% diuen que parlen amb els clients majoritàriament en català, mentre que un 44,3% diuen que parlen majoritàriament en castellà. Amb relació a la llengua en què presenten els escrits, un 57,3% expliquen no ho fan mai (o gairebé) mai en català, un percentatge baixa a un 40,9% en el cas dels advocats castellanoparlants.

L’enquesta, tanmateix, també indica que un 57,1% dels advocats proposen mesures per augmentar el coneixement de català entre els jutges i fiscals, i que un 63,4% defensen que el coneixement del català sigui un requisit per als professionals legals que vulguin treballar a Catalunya.

L’estudi s’ha fet amb una mostra de 800 advocats, amb un marge d’error d’un 3,5% si es té en compte que l’any passat hi havia 32.844 advocats col·legiats a Catalunya. A l’enquesta hi han participat advocats presents a la Ciutat de la Justícia, a l’Audiència de Barcelona, i els jutjats de Figueres, Girona, Granollers, Lleida, Manresa, Mataró, Reus, Sabadell, Sant Feliu de Llobregat, Tarragona, Terrassa, Tortosa i Vic, a banda de la seu del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any