Vuitanta fotografies mostren l’ecosistema social del Cabanyal

  • El Museu Valencià d’Etnologia dedica la tercera part de la sèrie ‘València en blanc i negre’ al barri marítim

VilaWeb
Redacció
23.02.2018 - 01:55

La sèrie ‘València en blanc i negre’ arriba al Museu Valencià d’Etnologia amb una exposició dedicada al barri del Cabanyal. L’exposició explica l’evolució del barri amb les imatges de la família Vidal, dedicada durant diverses generacions a retratar l’evolució de la ciutat i que ara presenten el treball dedicat al Cabanyal. La mostra aplega vuitanta instantànies d’aquest barri marítim que, durant molts anys, ha viscut una dura lluita veïnal per a sobreviure.

La mostra aborda la imatge tradicional del barri i la construcció de la seva identitat al voltant de la pesca i les seves activitats relacionades. Això ha fet que el barri hagi configurat una identitat pròpia diferenciada, amb particularitats de llenguatge, costums, sociabilitat i fisonomia.

Aquesta singularitat és l’eix central de l’exposició, que mostra l’evolució del Cabanyal durant el segle XX, un període clau en la seva història. Les primeres instantànies es remunten al 1900, tres anys després de la incorporació a la ciutat de València. Les últimes daten del 1991, moment en què es construïa el passeig marítim i s’havien soterrat les vies del tren que dividien la ciutat.

Les fotografies han estat fetes per tres generacions de la família Vidal: Martín Vidal Romero (1872-1944), Luis Vidal Corella (1900-1959) i Luis Vidal Vidal (1936). Una nissaga de fotoperiodistes que ha ajudat a mantenir viva la història de la ciutat i que ara acosten, amb la seva obra, un barri emblemàtic i singular; una obra que serveix de testimoni de la tenacitat d’un poble per a mantenir vives les tradicions.

‘València en blanc i negre III. El Cabanyal 1900-1991’ s’estructura en diferents blocs temàtics, entre els quals: el dia a dia del barri i la feina tradicional dels pescadors; l’evolució de la platja, des que servia perquè els pescadors es guanyessin la vida fins que va passar a acollir l’oci de la burgesia i les classes populars; i una mirada intel·lectual a partir de Sorolla i Blasco Ibáñez.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor