48H Open House Barcelona 2021: les dotze propostes que no podeu deixar escapar

  • El festival d'arquitectura torna a la ciutat amb més de dos-centes de propostes i activitats per tot el cap de setmana

VilaWeb
Redacció
22.10.2021 - 20:00
Actualització: 22.10.2021 - 20:51

Aquest cap de setmana torna el festival d’arquitectura 48H Open House Barcelona. Amb més de dues-centes activitats, el certamen serveix per a descobrir com són per dins edificis emblemàtics de la ciutat normalment inaccessibles a la gent. Enguany, s’ha posat èmfasi especial en l’arquitectura mediterrània. L’objectiu és conèixer i entendre el passat, revisar-lo i poder crear dissenys adaptats a les noves realitats. S’hi proposa una reflexió conjunta per a un urbanisme i un territori més sostenibles.

Enguany, el 48H Open House BCN fa dotze anys i programa 275 activitats, repartides per edificis de Barcelona, ciutats de l’Àrea Metropolitana, del Maresme i Sitges. L’arquitecte destacat d’aquesta edició és  José Antonio Coderch, de qui l’organització ha preparat un itinerari per a donar a conèixer la seva important obra.

En aquest dotzè festival també hi ha convocats tres concursos de participació creativa. En el sector de la imatge, es podrà participar en l’Opengram, un concurs de fotografia a Instagram i a l’Open Foto, de fotografia tradicional professional. Finalment, l’Open Sketch és una activitat que vol homenatjar l’arquitecte Enric Miralles, vint anys després de la seva mort i suggereix un itinerari per la seva obra.

La llista d’edificis a visitar és extensa. Tots són molt interessants i ensenyen la riquesa arquitectònica de Barcelona. Us oferim una llista amb els deu edificis que no podeu passar per alt en aquest nou cicle del festival, que vol ser un tast de tot allò que podeu descobrir.

Edifici d’Oficines Trade (J.A. Coderch i M. Valls, 1966-1969)

Enguany teniu l’oportunitat de visitar l’edifici d’Oficines Trade, un conjunt de quatre torres d’oficines que simbolitzen el moviment racionalista. Aquests gratacels combinen la façana de vidre amb uns interiors de fàbrica d’obra, un recurs aplicat en l’arquitectura domèstica.

Horari: dissabte, de 10.00 a 19.00.

Trade
Fotografia: Jaume Pla.

Podeu consultar totes les obres de Coderch incloses al festival en aquest enllaç.

Arc de Triomf (Josep Vilaseca, 1888)

Quantes vegades heu passat per sota l’Arc de Triomf de Barcelona? Ara teniu l’oportunitat de descobrir com és per dins aquest edifici de Josep Vilaseca, construït per a l’Exposició Universal de l’any 1888. A més, podreu veure les vistes de Barcelona del terrat estant, la part més alta. Aquest edifici és un símbol de la ciutat de Barcelona. S’hi faran visites guiades i no cal inscripció.

Horari: dissabte i diumenge, de 10.00 a 19.00.

Arc de Triomf
Fotografia: Antonio Navarro Wijkmark.

World Trade Center Barcelona (Henry N. Cobb i Leo Ming Pei, 1999)

Aquest edifici, dels arquitectes Henry N. Cobb i Leo Ming Pei, té forma de vaixell i és un emblema del passeig marítim de la ciutat. És un centre de negocis amb més de 40.000 metres quadrats d’oficines, un centre de congressos i un hotel. L’espai té terrasses i zones comunitàries que, de vegades, ofereixen unes vistes al port i al mar úniques. Les visites generals són sense inscripció, però dissabte a les 11.00 i a les 12.00 hi haurà dues sessions tècniques que sí que la requereixen. Es pot sol·licitar en aquest enllaç.

Horari: dissabte i diumenge, de 10.00 a 18.00.

WTC Barcelona
Fotografia: WTC Barcelona.

Pavellons de la Seat, col·lecció de cotxes històrics

L’any 1950 es va construir la fàbrica Seat a la Zona Franca. L’any 1953, el director va demanar al seu fill, César Ortiz-Echagüe, que construís els menjadors per a la fàbrica. El conjunt va aconseguir l’any 1957 el premi internacional d’arquitectura Reynolds per la seva contribució a l’ús estètic i estructural de l’alumini en arquitectura. El premi va ser concedit per un jurat presidit per George Bain Cummings i del qual formava part Ludwig Mies van der Rohe.

A la NAU A122, situada a la Zona Franca, hi trobem una col·lecció de cotxes històrics. Allà on es va establir la primera planta de la Seat, s’hi exposen més de dos-cents dissenys de cotxes recuperats i restaurats: del SEAT 1400, el primer cotxe que va fabricar l’empresa als anys cinquanta, a cotxes de competició. Per a gaudir de la visita cal inscripció, que podeu fer a través d’aquest enllaç.

Horari: dissabte i diumenge, de 10.00 a 11.40.

Seat
Fotografia: Miquel Liso.

La Model (Salvador Vinyals i Josep Domènech, 1904)

La Model  havia de ser un exemple de reforma del sistema penitenciari de l’època. Ara, ja tancada, es pot visitar i descobrir com era una antiga presó per dins. S’hi faran visites guiades i no cal inscripció.

Horari: dissabte i diumenge, de 10.00 a 19.00.

presó model
Fotografia: Antonio Navarro Wijkmark.

Pis Zero (Elisava i Leve projects, 2016)

A l’Open House no tots són grans edificis, també es poden visitar projectes diferents com el Pis Zero, un habitatge temporal per a les persones sense llar. Per a crear-lo, van tenir en compte el caràcter i la situació de les persones que l’habiten, i per això tenen aquesta estructura tan concreta i singular. Impulsat per la Fundació Arrels, la visita vol acostar aquesta realitat a la ciutadania. S’hi farà una visita guiada i no cal inscripció.

Horari: dissabte, de 10.30 a 15.00.

Arrels Fundació Pis Zero
Fotografia: Juan Lemus/Fundació Arrels.

Ca la dona (Sandra Bestraten, 2013-2020 i Manuela González Griñán, 2020)

Ca la dona és un espai d’acció feminista que serveix de punt de trobada d’experiències polítiques i de pensament crític. L’edifici, que han rehabilitat recentment Sandra Bestraten, i Manuela González és el resultat de l’agregació de finques i elements arquitectònics d’èpoques diferents: un tram de l’aqüeducte romà, arcs de pedra medievals, part d’una galeria renaixentista i un jardí.

Horari: dissabte, de 10.00 a 19.00.

Ca la Dona
Fotografia: Ariadna Gutiérrez.

Recinte modernista de Sant Pau (Lluís Domènech i Montaner, 1902-1930)

El recinte modernista de l’Hospital de Sant Pau és un dels edificis modernistes més importants de la ciutat i ocupa nou illes de l’Eixample. És envoltat de jardins i de galeries subterrànies que connecten els diferents pavellons. Lluís Domènech i Montaner el va projectar el 1902 i el va acabar el seu fill, Pere Domènech i Roura, l’any 1930.

Enguany, al festival es poden visitar els edificis següents:

Sant Pau
Fotografia: Marc Vila Puig.

Parc de Recerca Biomèdica (Manuel Brullet, Albert de Pineda, Alfonso de Luna i Xavier Llambrich, 2001-2006)

Quantes vegades heu passat pel passeig marítim de la Barceloneta i heu topat amb aquest edifici? Ara teniu l’oportunitat de visitar aquest complex que uneix ciència, investigació i docència. El caracteritzen la façana, de fusta natural, i la forma, troncocònica. S’hi farà una visita guiada i no cal inscripció.

Horari: dissabte, de 10.30 a 13.00.

Parc de Recerca Biomèdica
Fotografia: Antonio Navarro Wijkmark.

Tram, cotxeres

Si sou dels que agafeu el Tram amunt i avall per la Diagonal de Barcelona, aquest cap de setmana podreu visitar-ne les cotxeres (2001-2004), que disposen d’una zona de manteniment, reparació i neteja. També es podrà veure com funciona el centre de control, on es fa el seguiment de les operacions del servei, i un tramvia. S’hi faran visites guiades amb inscripció, que podeu fer a través d’aquest enllaç.

Horari: dissabte, de 17.00 a 20.00, i diumenge, de 11.30 a 14.00, i de 17.00 a 20.00.

TRAM

Els itineraris lliures

Enguany, també es proposen itineraris lliures que es podran fer amb unes audioguies, que són al web del festival. Us en recomanem dos:

Mort de les botigues històriques

Ni Musical Emporium, ni El Ingenio, ni la Xocolateria Fargas. Totes aquestes botigues històriques han desaparegut i s’han substituït per negocis destinats al turisme. Amb aquesta proposta es vol suscitar una reflexió sobre el model turístic actual i les conseqüències que té. El projecte, que se centra en el districte de Ciutat Vella, neix de la disconformitat per la despersonalització dels barris i per la sensació de pèrdua de pertinença de la ciutat a causa de la gentrificació i del turisme en massa.

Horari: lliure. Podeu trobar l’audioguia de l’itinerari en aquest enllaç.

Ciutat Vella
Fotografia: Jacqueline Glarner.
Les barraques de Montjuïc

El barraquisme de Barcelona va ser un fenomen urbà que va néixer al final del segle XIX i que va durar fins el segle XX. En un període de creixement accelerat de la ciutat, era més fàcil de trobar feina que habitatge. La presència de barraques a Montjuïc és documentada d’ençà del 1885 i ara teniu l’oportunitat de fer una visita lliure per la muntanya, que va ser terreny de supervivència per més de trenta mil persones.

Horari: lliure. Podeu trobar l’audioguia de l’itinerari en aquest enllaç.

Montjuïc

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any