Les xifres fan una mala passada a La Razón i confirmen una V multitudinària

  • Segons el diari, gairebé un 20% dels catalans va participar en la mobilització de la Diada

VilaWeb
VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
22.09.2014 - 08:47

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El diari La Razón publica avui una nova enquesta, la primera pregunta de la qual és aquesta: ‘Vau participar en la V de la Diada?’ I el resultat dels sondatge de l’empresa NC Report és espectacular: un 18,8% dels enquestats diu que sí. D’això, el diari dirigit per Francisco Marhuenda en dedueix que el 80,7% dels catalans no va participar-hi, i conclou directament que els qui no es van manifestar no volen votar el 9-N ni volen la independència. És a dir, reprèn l’argument de ressonància franquista de ‘la majoria silenciosa’, que ja va exhibir el govern espanyol després de la Via Catalana de l’any passat.

Però, vist així, el resultat és sensacional. Amb dades de l’Idescat del gener d’enguany, la població de Catalunya és de 7.512.982 habitants. Si ho arrodonim en 7,5 milions, amb un simple càlcul obtenim una xifra de manifestants impressionant: més 1.400.000. I, per més que el diari ho presenti com un desmentiment del clam popular que va significar la mobilització de la Diada, les dades que continua oferint són igualment extraordinàries: un 31,9% (gairebé un terç) dels catalans entre 18 anys i 29 va participar en la V. Un percentatge que és del 12,4% en els enquestats més grans de 65 anys, la franja d’edat que menys hi va participar, en termes relatius.

Amb aquestes dades La Razón vol rebaixar la potència de la mobilització de la Diada, però –segurament sense voler-ho o sense adonar-se’n– presenta també unes dades que indiquen que va ser una mobilització extraordinària, que va fer sortir al carrer un percentatge de la població sense precedents, ni Catalunya ni a l’estat espanyol. I, a més, desmenteix la dada de participants de la V que va donar la delegació del govern espanyol, que era entre 470.000 i 520.000 manifestants.
 
La mostra del sondatge de La Razón és de 600 enquestats, residents en 43 municipis diferents del Principat.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any